SLUČAJ VLAHOVIĆ POKREĆE REVOLUCIJU! Predsednik Fiorentine ljut na Srbina: Ovo više nema smisla
Foto: Profimedia

Kipti od besa

SLUČAJ VLAHOVIĆ POKREĆE REVOLUCIJU! Predsednik Fiorentine ljut na Srbina: Ovo više nema smisla

Fudbal -

Vlasnik i predsednik Fiorentine Roko Komiso je na samitu o sportu u organizaciji Fajnenšl Tajmsa, istakavši da su u fudbalu neophodne promene.

Italijansko - američki biznismen je tu temu nametnuo zbog slučaja fudbalskog reprezentativca Srbije Dušana Vlahovića koji je nakon sjajne prošle i ove sezone postao jedan od najtraženijih igrača u Evropi. Fantastični 21-godišnji srpski napadač dao je prošle sezone 21 gol u svim takmičenjima za Fiorentinu, a ove je u osam utakmica upisao šest golova, da bi prošlog vikenda za Srbiju da tri gola u dve utakmice.

Vlahovića Juventus želi već na zimu, Fiorentina traži 90 milion evra, a javio se i Liverpul koji vidi Srbina kao idealan dodatak ionako moćnoj Klopovoj ekipi. Vlahović je na kraju prošle sezone pregovarao o produženju ugovora koji mu traje do 2023. godine. Komiso mu je navodno nudio čak sedam miliona evra godišnje plate, ali je srpski napadač sve odbio nakon što je čuo da ga žele najveći klubovi.

Dušan Vlahović
foto: AP

- Nešto se u fudbalu mora menjati jer su klubovi postali nemoćni pred zahtevima igrača, a pogotovo menadžera. Mi smo mu dali sve. Priliku da bude glavni napadač, da vodi ekipu i on je briljirao.

- Sad traži puno veću plautu i meni to nije normalno. Ne mogu se potpisivati petogodišnji ugovori koji zapravo nisu petogodišnji jer se već nakon dve ili tri godine počne pregovarati o novom, jer igračima porastu apetiti. Ne mogu igrači tražiti drugi ugovor samo jer žele više novca.

- Nikad nisam imao slučaj da mi je fudbaler došao i rekao da bi želeo manji ugovor jer nije dobro igrao prošle sezone - rekao je Komiso.

On je dodao da se na sve to kače i provizije menadžera

- Provizije menadžera su goleme i to nema smisla. Oni zarađuju i na transferima i uzimaju proviziju od igrača. Toga nema u Americi. Igrači se izmenjuju i nema plaćanja transfera jer novac dolazi iz samog sistema. FIFA, UEFA, Serija A i Premijerliga nešto moraju napraviti.

- U Engleskoj je situacija bolja nego u Italiji jer se prema tamošnjem zakonu ugovor može produžiti samo za jednu godinu. U Italiji toga nema i sve zbog zakona iz 1981. godine. Ljudi, prošlo je 40 godina.

Dušan Vlahović
foto: Profimedia

- Pričao sam s Aleksanderom Čeferinom (predsednik UEFA) i rekao je da je svestan da je to problem. Ne možemo dopustiti da igrač želi da ode sledeći dan nakon što odigra jednu dobru sezonu", kazao je Komiso i dodao:

- Italija ima i veliki problem s tim da pravila ne važe jednako za sve klubove. Svakih šest meseci moramo podnositi dokaze o likvidnosti kluba, ali neki drugi klubovi to ne rade. Inter je osvojio titulu prvaka i tek nakon toga, a ne pre, morao je da zakrpi rupe u budžetu i knjige. Oni koji ne poštuju pravila trebali bi biti kažnjavani, a ne da im se izlazi u susret - rekao je Komiso.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track