SRBIN VELJKOVIĆ ŠOKIRAO BELGIJU: Čelnici klubova su za provizije uzimali i 50.000 evra, ojadili državu za DVA MILIONA EVRA
Foto: Printscreen

AFERA ČISTE RUKE

SRBIN VELJKOVIĆ ŠOKIRAO BELGIJU: Čelnici klubova su za provizije uzimali i 50.000 evra, ojadili državu za DVA MILIONA EVRA

Fudbal -

Kao svedok saradnik fudbalski agent pominjao imena igrača, a za nelegalne transakcije optužio 15 bivših čelnika nekoliko klubova iz Belgije

Belgijski sud nedavno je oslobodio fudbalskog agenta Dejana Veljkovića, koji je bio osuđen za nameštanje utakmica. Veljković danas uživa status svedoka saradnika, a mediji iz Belgije počeli su da iznose detalje njegovog iskaza sudu.

Dejan Veljković
foto: Profimedia

Više od tri godine belgijski fudbal potresala je afera "Čiste ruke". Menadžer Veljković je u zamenu za slobodu pred Krivičnim većem suda u Antverpenu morao da sarađuje sa istražnim organima. Tokom svedočenja detaljno je pričao o transferima fudbalera koje je radio sa čelnicima mnogih belgijskih klubova. Pominjao je imena fudbalera, provizije i poklone koji su išli uz transfere. List "Het Nieuwsblad" dobio je dokumentaciju i u javnost izneo do detalja sve vezano za malverzacije.

Veljković je u svom svedočenju pomenuo bivšeg direktora Anderlehta, dva bivša trenera Briža i 12 nekadašnjih funkcionera i trenera belgijskih klubova. Na tajne račune ukupno je uplaćeno 853.687 evra, a još 757.289 evra trebalo je da legne na račun, međutim tu transakciju sprečilo je Veljkovićevo hapšenje 2018. godine. Ukupno se radi o sumu od 1.610.976 evra! Za toliko novca je oštećena država Belgija.

Iskaz Veljkovića koji je šokirao Belgiju bilo je pominjanje nekadašnjeg selektora reprezentacije Žorža Lekensa, koji je optužen da je uzeo kovertu sa iznosom između 5.000 i 10.000 evra, kako bi u Briž doveo nekadašnjeg napadača Crvene zvezde Ivana Tričkovskog. U tamošnjoj javnosti Lekens je slovio za čoveka besprekorne reputacije.

List "Het Nieuwsblad" piše da je srpski fudbalski agent pomenuo i generalnog menadžera Anderlehta Hermana Van Holzbeka. Njemu je Veljković dao 121.000 evra, dva sata marke "roleks" za njega i suprugu i nekoliko skupocenih košulja sa inicijalima HVH. Uz to, svedoči Veljković, Van Holzbek je uzeo 35.000 evra na transferu Dalibora Veselinovića, 26.000 na Ivanu Obradoviću i 50.000 evra na Milanu Jovanoviću.

Veljković je najviše sarađivao sa Mehelenom, tačnije sa bivšim direktorom Tijerijem Stimansom, koji je za provizije od 10.000 do 30.000 evra dovodio Vladimira Volkova, Dalibora Veselinovića, Ivana Obradovića, Miloša Kosanovića, Uroša Vitasa, Stefana Dražića... Zanimljivo, transfer Filipa Mladenovića u Standard iz Liježa, nosio je proviziju od skoro 30.000 evra, uz skupoceni sat u vrednosti 12.500 evra.

Joris Van Kauter, advokat Tijerija Stimansa, bivšeg direktora Mehelena, tvrdi da Veljković ne govori istinu:

- Borićemo se protiv toga na sve načine. Tražili smo sučeljenje sa Dejanom Veljkovićem, ali nam nije omogućeno.

Veljkovićev iskaz sadrži ukupno 200 sati, a sve njegove izjave proverene su na osnovu svedočenja, telefonskih prisluškivanja i dokumenata sa računa fudbalskih klubova. Tokom istrage je došlo se do saznanja da je fudbalskim agentima i direktorima klubova ostalo više od 30.000.000 evra uplata od problematičnih transfera.

Dejan Veljković je u istrazi sudijama rekao:

- Ovaj slučaj mi je uništio zdravlje. U zatvoru sam dobio dijabetes. Zašto je hapšena moja žena? Da li ste zaista mislili da sam ja taj koji je smislio sistem prevare? Tačno je da sam kupovao i prodavao igrače, ali kako će se izvršiti isplata odlučivali su direktori kluba ili predsednici!

Kako pišu belgijski mediji troje sudija iza zatvorenih vrata saslušalo je advokata Krisa Luiksa, branioca Dejana Veljkovića. Dogovorili su se da Veljković neće ići u zatvor u slučaju pune saradnje. Međutim, Veljković će državi Belgiji predati vilu vrednu 4.000.000 evra i platiti kaznu od 80.000 evra zbog procene da je toliko zaradio od nelegalnih poslova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track