KURIR U VAR SOBI: Posetili smo centralno mesto u Staroj Pazovi odakle se kontroliše srpski fudbal!
Foto: @starsport

SUPERLIGA SRBIJE

KURIR U VAR SOBI: Posetili smo centralno mesto u Staroj Pazovi odakle se kontroliše srpski fudbal!

Fudbal -

Predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije Dejan Filipović, sa saradnicima, trenutno našim najboljim sudijom Srđanom Jovanovićem i bivšim poznatim arbitrom, veoma komunikativnim Nenadom Đokićem, održao je prvo predavanje o prednostima, ali i nekim manama, koje je doneo famozni VAR, koji se od ove sezone prvi put primenjuje i u Srbiji.

Sudijska komisija FSS je u petak u Kući fudbala u Staroj Pazovi organizovala radionicu za sportske novinare, čije je glavna tema bilo funkcionisanje VAR sistema na domaćim terenima. U Superligi Srbije, od sezone 2021/22 po prvi put se upotrebljava VAR sistem kao pomoć domaćim sudijama, a sada je novinarima bio dodatno pojašnjen način funkcionisanja sistema.

var, var soba, FSS, sudije, Stara Pazova
foto: @starsport

Pored Filipovića, pojedine sudijske odluke obrazlagao je i najbolji srpski sudija Srđan Jovanović, koji sudi i utakmice Lige šampiona, sa njegovim pomoćnicima Urošem Stojkovićem i Milanom Mihajlovićem.

var, var soba, FSS, sudije, Stara Pazova
foto: @starsport

U Srbiji se koristi takozvani "belgijski VAR sistem", a na svakoj utakmici domaćeg prvenstva koristi se između sedam i 15 kamera koje pomažu arbitrima prilikom donošenja odluka. U najjačim evropskim ligama sudijama u VAR sobi je mnogo lakše, jer na raspolaganju imaju čak 30 kamera u HD tehnologiji, pa sporne situacoije mogu da sagledaju iz gotovo svih uglova.

Kurir
foto: Milan Rašić

Za Kurir su ljubazni domaćini objasnili da su u VAR sobi glavne tri osobe: VAR sudija, njegov pomoćnik, tzv. AVAR i operater, tehničko lice. Novinaru Kurira je dozvoljeno i da isproba kako radi ovaj naizgled složeni tehnološki sistem. Zanimljivo je da je Dejan Filipović, nekada naš najbolji sudija, po zanimanju inženjer elektrotehnike i zaposlen je u Telekomu Srbije, tako da je i sa stzručne strane do najsitnijih detalja upoznat sa funkcionisanjme VAR tehnologije.

- Zadovoljni smo kako je sve proteklo jesenas, iako je bilo nekih nenamernih grešaka u početku, ali smo se tek uhodavali. Mnogi misle da će nam biti znatno teže na proleće, ali mi verujemo da ćemo biti još bolji kada se bude odlučivalo o tome ko će biti prvak, ko ide u Evropu, a ko ispada. Poenta je u igračima i trenerima, ne u sudijama - istakao je Dejan Filipović.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track