NACIONALNI PRAZNIK U SENEGALU! Predsednik proglasio NERADNE DANE: Fešta na ulicama Dakra i Pariza, svi u TRANSU slave TITULU! FOTO
Foto: Profimedia

šanpioni afrike

NACIONALNI PRAZNIK U SENEGALU! Predsednik proglasio NERADNE DANE: Fešta na ulicama Dakra i Pariza, svi u TRANSU slave TITULU! FOTO

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Senegala prvi put u istoriji postala je šampion Afrike.

Nakon boljeg izviođenja penala Senegalci su savladali Egipat što je bio povod za nezapćeno slavlje u ovoj zemlji.

Predsednik Maki Sala proglasio je nacionalni praznik i već dva dana svi su na ulicama i slave veliki trijumf.

"Šampioni Afrike. Kakva utakmica! Kakav tim! Uspeli ste. Predivan trenutak za naš nacionalni ponos. Čestitke našim herojima", napisao je na "Tviteru" prvi čovek zemlje dodajući da će naredne godine rad na ovaj praznik biti dodatno plaćen.

1 / 5 Foto: Profimedia

Sreću sa fudbalerima podelila je cela nacija. Ulice glavnog grada Dakara u pobedničkoj noći bile su prepune, slavlje i veselje trajalo je do najsitnijih sati, a pozitivna "ludnica" se preselila i na ulice Pariza gde živi veliki broj senegalskih doseljenika.

Tamošnja štampa se čak našalila kako su "trikolori" postali prva evropska zemlja sa peharom kupa Afričkih nacija s obzirom na to da su čak sedam reprezentativaca iz startnih 11 rođena u Francuskoj.

Epitet heroja otišao je u ruke Sadioa Manea, koji je ceo turnir odigrao na visini zadatka, od skoro tragičara stigao do heroja utakmice pošto je posle promašenog jedanaesterca u sedmom minutu, pogodio odlučujući u penal ruletu finala.

"Ponosan sam, ovo je najbolji momenat u mom životu. Osvojio sam Ligu šampiona i neke druge velike trofeje, ali ovo je najposebniji i najvažniji za mene", iskren je bio 29-godišnji Mane posle meča.

Koliko mu znači ovaj trijumf pokazao je i na društvenim mrežama.

Mane je jutro posle istorijske noći na društvene mreže postavio fotku na kojoj se vidi kako u krevetu spava zagrljen sa peharom i medaljom oko vrata.

Za razliku od njega, koji je spavao snom pravednika, njegovi saigrači su slavlje u hodnicima kamerunskom hotelu nastavili do dugo u noć, pevajući i plešući.

ZA Senegal bi se moglo reći kako je bila treća sreća pošto je posle poraza u finalima 2002. i 2019. stigao do prvenca. Posebno je sve doživeo selektor Ali Sise (na slici) koji je akter bio u sva tri okršaja.

Senegal
foto: Profimedia

Čak je pre 20 godina bio direktni krivac jer je u porazu od Kameruna posle penal serije (2:3) promašio odlučujući udarac sa bele tačke, da bi pre dve zime kao šef stručnog štaba izgubio od Alžira (0:1).

Za njega je definitivno bila treća sreća.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track