IMAO JE SAMO TRI EVRA U DŽEPU, BIO JE GLADAN, JER 15 SATI NIŠTA NIJE JEO: Životna priča srpskog golmana iz LIGE ŠAMPIONA!
Foto: Profimedia

neverovatno

IMAO JE SAMO TRI EVRA U DŽEPU, BIO JE GLADAN, JER 15 SATI NIŠTA NIJE JEO: Životna priča srpskog golmana iz LIGE ŠAMPIONA!

Fudbal -

Branko Grahovac, nekadašnji čuvar mreže, prisetio se najtežih trenutaka u karijeri

Branko Grahovac u svoje vreme bio je jedan od najtalentovanijih golmana u Srbiji. Rođen u mestu Srbac u Republici Srpskoj, nikada nije zaigrao za Crvenu zvezdu ili Partizan, ali je zato uspeo da stigne do Lige šampiona. Bio je prvi golman iz BiH i Republike Srpske koji je branio u najletnijem UEFA takmičenju.

Branko Grahovac
foto: EPA

Imao je više nego trnovit put. Karijeru je gradio igrajući za Zetu iz Golubovaca i Borac iz Čačka. Punu afirmaciju stekao je u susedstvu, u Rumuniji, gde je branio gol Ocelula iz Galatija i Politehnike iz Jašija. Od blatnjavih i niželigaških terena dosegao je Grahovac da se oproba na besprekorno pedantnom travnjaku Old Traforda, amsterdamske Johan Krojf Arene, lisabonskog Luža... Branio je za Čačane protiv Ajaksa koji su tada predvodili Jan Klas Huntelar, Luis Suarez, Tomas Vermalen, Miralem Sulejmani... Dao je gol OFK Beogradu, a pre nekoliko godina karijeru je okončao u rodnom mestu.

U razgovoru za Mocartsport izneo je jednu zanimljivu priču, kada je imao samo tri evra u džepu. Kako sam kaže, pamtiće tu pojedenu čokoladu od tri evra dok je živ.

- Otišao sam u Azerbejdžan na probu. U Baku. Ostao sam duže nego što sam planirao, ali sam poneo novca za prvobitni plan. U to vreme, nisam imao neku preteranu karijeru i bio sam oženjen, pa sam morao da se "stisnem". Nažalost, nisam uspeo doći do ugovora, i morao sam nazad. Leteo sam na relaciji Baku-Beč-Beograd. Vremenska razlika između Bakua i nas je tri sata unazad, tako da sam ja, mimo letova, na aerodromu u Beču morao da čekam nekih sedam sati. Pošto mi je taj klub platio onu jeftinu kartu, nisam imao obrok. U tom trenutku, ja sam u džepu imao tri evra. E sad zamislite, ja gladan, umoran, sam, na aerodromu u Beču sa tri evra u džepu - priča smejući se Branko Grahovac i nastavlja:

Branko Grahovac
foto: Profimedia

- Nekoliko sati sam lutao po aerodromu, samo da nađem bilo šta da mogu da pojedem. Bio sam jako uplašen i nervozan. I uspem u jednom ćošku nekog fri šopa da nađem jednu jedinu čokoladu "Milku" koja je koštala 2,99 evra. Ne mogu reći da mi je spasla život, ali sam ja na toj čokoladi od 300 grama živeo narednih 15 sati. To mi je bila velika lekcija i u životu i u karijeri. Da moraš verovati u sebe, da će doći trenuci kada neće biti nigde nikoga i kada sam moraš da nađeš način da se izboriš za sve. Ja to nikada nisam rekao majci da se ne bi brinula.

Branko Grahovac
foto: Starsport

Potom je sudbina Branka Grahovca ponovo dovela na isti aerodrom, javila su se sećanja i emocije.

- Posle nekih 10-15 godina kada sam već ostvario lepu karijeru, zadesio sam se na istom aerodromu i u istom fri šopu kupio istu čokoladicu. I tada sam nazvao majku i sve joj ispričao i rekao: 'Ne brini majko, sad imam šta da jedem" a-ha-ha. Verujte mi, to je priča koja mi je mnogo uticala na karijeru i život - otkrio je Branko Grahovac.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track