PAO JE BERLIN, PAŠĆE I GLAZGOV! Miloš Šestić veruje u reprizu posle 44 godine: ZVEZDA će dobiti RENDŽERS, samo da stadion bude PUN
Foto: Dado Đilas, Crvenazvezdafk.com

reč legende

PAO JE BERLIN, PAŠĆE I GLAZGOV! Miloš Šestić veruje u reprizu posle 44 godine: ZVEZDA će dobiti RENDŽERS, samo da stadion bude PUN

Fudbal -

Čuveni as crveno-belih priželjkuje protiv prvaka Škotske u četvrtak isti scenario kao 1978. kada je na punoj Marakani pobeđen Dinamo

Fudbaleri Crvene zvezde doživeli su visok poraz od Rendžersa (0:3) u prvoj utakmici osmine finala Lige Evrope. Samo jednom u svojoj bogatoj istoriji crveno-beli su uspeli da nadoknade minus od tri gola. Bilo je to daleke 1978. godine kada su za protivnika imali Dinamo iz Berlina, tada jednu od najjačih ekipa u Evropi.

Miloš Šestić
foto: @starsport

Akter čuvene utakmice na Marakani koja je završena trijumfom 4:1 za Crvenu zvezdu bio je legendarni Miloš Šestić.

- Igrali smo dobro u Berlinu, ali smo napravili veliki broj kikseva i poraženi smo ubedljivo, 5:2. Taj peti gol smo primili u poslednjem minutu. Bili smo kao pokisli posle utakmice. Baš nam je poraz teško pao, jer nas rival nije nadigrao. Sve što su šutnuli u gol je ušlo, a mi smo grešili kao nikada do tada. Sa te strane, može se povući paralela sa prvom našom utakmicom u Glazgovom - počinje priču za Kurir Miloš Šestić i nastavlja:

- U revanšu nismo krenuli kako treba, primili smo gol (Hans Jirgen Ridiger op.a.). Nemci su imali posle toga još jednu dobru priliku, ali nisu pogodili. I tako je završeno prvo poluvreme. Trener Branko Stanković nas je bodrio u svlačionici, ali nije mnogo pričao. Bio je poznat po gvozdenoj disciplini, ne sećam se sada, možda nas je i dobro uplašio. (smeh) Izašli smo na teren pet minuta pre Nemaca, rešeni da pokušamo da preokrenemo utakmicu. Ubrzo je ušao na teren Zdravko Borovnica, pokazalo se da je to bio ključni detalj meča.

Popularni Šele priseća se velikog preokreta Crvene zvezde i istorijske utakmice.

- Dule Savić je izjednačio, a onda je posle mog centaršuta Borovnica pogodio glavom i preokrenuo meč. Međutim, publika je bila razočarana i počeli su da napuštaju stadion, iako je bilo više od 60.000 ljudi. I onda se dešava preokret. Deset minuta pre kraja Borovnica opet glavom, posle dodavanje Mihalja Kerija pogađa za 3:1. I publika počinje da se vraća na stadion. Ludnica! (smeh) Kažu ljudi, da su trčali sa Autokomande da nam pomognu. Marakana se opet puni, kreće neverovatno navijanje, a mi nabijamo Nemce u njihovih 16 metara do kraja utakmice. Bukvalno ih davimo. I dešava se čudo, u poslednjem minutu Nemci postižu autogol (Rajnhard Lauk op.a.) i nastaje delirijum na terenu i tribinama.

Vladimir Petrović, Miloš Šestić
foto: Starsport©

Crvena zvezda je te godine stigla do finala Kupa UEFA, gde su izgubili od Borusije iz Menhengladbaha (1:1, 0:1). Može li današnja Crvena zvezda da napravi preokret protiv Glazgova u četvrtak (18.45) kao pre 44 godine, pitali smo Miloša Šestića.

- Mi smo dobro odigrali utakmicu u Glazgovu, sticajem okolnosti primili smo tri gola iz prekida. Tri su nam poništena na osnovu VAR-a, promašili smo penal. Šteta što nismo dali gol, ali imamo šanse za potpuni preokret. Škoti će ovde biti u problemu, bez obzira što imaju 3:0. Deluje mi da sa njima možemo da se nosimo - priča Šestić i poentira:

- Velika je stvar da stadion bude pun. I ubeđen sam da će biti. Navijači su naš 12. igrač, kako u moje vreme, tako i sada. Moju generaciju su nosili do pobede, siguran sam da će to uraditi i u četvrtak uveče. Verujem u produžetke i da će se istorija ponoviti. Ne sumnjam u konačnu pobedu!

Zdravko Borovnica
foto: Crvenazvezdafk.com

Junak trijumfa nad Dinamom iz Berlina bio je Zdravko Borovnica.

- I tada kao i sada Zvezda ima dosta kvalitetnih igrača. Mi smo imali Pižona, Duleta Savića, Jovina, Muslina, Diku Stojanovića, Blagojevića, Kerija, Borovnicu... Tipujem na nekoga iz veznog reda Kataija, Kangu ili Ivanića. Oni mogu jednim potezom da reše meč. Tu su špicevi Ohi i Pavkov. Ne znam ko će igrati, ali znam da ćemo pobediti - poručio je Miloš Šestić.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track