ZVEZDA PODGREVA NADU PRED RENDŽERS UBEDLJIVIM POBEDAMA: Sećanje na Espanjol, Bilbao, Ujpešt Dožu, Kajzerslautern, Kluž...
Foto: www.crvenazvezdafk.com

goleada

ZVEZDA PODGREVA NADU PRED RENDŽERS UBEDLJIVIM POBEDAMA: Sećanje na Espanjol, Bilbao, Ujpešt Dožu, Kajzerslautern, Kluž...

Fudbal -

Crveno-beli kroz istoriju na stadionu "Rajko Mitić" beležili izuzetne rezultate

Crvena zvezda je u svojoj istoriji pored fenomenalnih rezultata uspela i da ostvari evropske pobede na stadionu „Rajko Mitić“ koje su upamćene po velikom broju golova.

Gelor Kanga
foto: www.crvenazvezdafk.com

Crveno-beli su na taj način došli do najubedljivijih pobeda na popularnoj Marakani, a izabranici Dejana Stankovića veruju da jedan takav trijumf nad Rendžersom može da ih odvede u četvrtfinale Lige Evrope.

Prva u nizu ubedljivih pobeda na stadionu "Rajko Mitić" ostvarena je 1957. godine kada je savladan Stad Didelanž rezultatom 9:1 u okviru revanš utakmice šesnaestine finala Kupa evropskih šampiona. Već tada su crveno-beli najavili da će Zvezdina istorija biti ispunjena ovakvim pobedama. Nisu dugo čekali navijači Crvene zvezde za još jedan fenomenalan rezultat u evropskim takmičenjima. Već 1962. godine je Espanjol čuvenom „petardom“ poražen na beogradskom terenu, a ovoga puta se igralo četvrtfinale Kupa sajamskih gradova.

Bora Kostić
foto: Printskrin / You Tube

Iste decenije, samo četiri godine kasnije ponovo je viđeno pet golova u mreži protivnika na stadionu „Rajko Mitić“, žrtva je bio Atletik Bilbao u prvoj rundi takmičenja Kupa sajamskih gradova. Tradicija ubedljivih pobeda se nastavila i 1969. godine, a tim je bacio na kolena Linfild, koji je ispraćen sa osam golova u mreži, tada se igrala šesnaestina finala Kupa evropskih šampiona. U sezoni 1970/71. prvotimci Crvene zvezde su nekoliko puta pokazali da je efikasnost jača strana. Rezultatom 4:0 na Marakani poraženi su Ujpešt Doža i Karl Cajs Jena.

Godinu dana posle najuspešnije sezone u istoriji kluba, u šesnaestini finala Kupa evropskih šampiona 1991. godine je savladan Portdaun rezultatom 4:0. Nastavak fenomenalnog niza je usledio 1996. godine kada je u Beogradu Kajzerslautern pretrpeo poraz, ponovo je bilo četiri gola u mreži protivnika, a utakmica je odigrana u okviru prvog kola Kupa pobednika kupova. Dve godine kasnije je u kvalifikacijama za Kup UEFA ostvarena jedna od najubedljivijih pobeda. Rezultatom 7:0 je na Marakani poražen Kolheti.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Nastavili su crveno-beli i u 21. veku da beleže ubedljive pobede u evropskim mečevima na svom stadionu, a prva ekipa koja je pretrpela poraz sa velikom razlikom je bio Torpedo u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona 2000. godine. Zatim je Zvezda 2003. godine borbu za takmičenje u Kup UEFA započela protiv ekipe Nistru koja je sa terena ispraćena „petardom“. Još jednom su crveno-beli u kvalifikacijama za Kup UEFA pokazali dominaciju na terenu, a 2005. godine je hrvatski Inter Zaprešić bio nadigran i savladan 4:0. Četiri godine kasnije je na Marakani gostovao Rudar Velenje koji je isto prošao kao i Zvezdin protivnik iz 2005. godine.

Milan Pavkov
foto: www.crvenazvezdafk.com

Jedna od najubedljivijih evropskih pobeda u istoriji kluba je protiv Ventspilsa, ostvarena je u sezoni 2011/12. u kvalifikacijima za Ligu UEFA, a rezultat je bio 7:0. Nema sumnje da se navijači Crvene zvezde odlično sećaju prethodne sezone kada je u prvom kolu kvalifikacija srpski predstavnik „petardom“ protiv Evrope iz Gibraltara započeo evropski put. Sveža je u sećanju zaljubljenicima u crveno-bele boje i utakmica protiv Kairata iz ove sezone kada su fudbaleri Crvene zvezde na krilima mališana stigl do pobede od 5:0. Poslednji u nizu fenomenalnih mečeva i ubedljivih pobeda bio je duel sa Klužom kada su izabranici Dejana Stankovića sa 4:0 savladali ekipu iz Rumunije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track