ZVEZDA JE MOTOR SRPSKOG FUDBALA I BROJ 1 U EVROPI: Crveno-beli osvojili 46.000 bodova, svi ostali ZAJEDNO 38.500!
Foto: Instagram/milan_pavkov_9

činjenice govore

ZVEZDA JE MOTOR SRPSKOG FUDBALA I BROJ 1 U EVROPI: Crveno-beli osvojili 46.000 bodova, svi ostali ZAJEDNO 38.500!

Fudbal -

Šampion Evrope i sveta iz 1991. godine zauzima 34. mesto na listi UEFA

Crvena zvezda u poslednjih pet sezona beleži fantastične uspehe na evropskom nivou, a to je značajno doprinelo rastu celokupnog srpskog fudbala, i veliki napredak kluba, ali i Superlige na UEFA rang listi.

Crvena zvezda
foto: www.crvenazvezdafk.com

Crveno-beli trenutno zauzimaju rekordnu 34. poziciju na rang listi evropske kuće fudbala, a sjajne partije kluba u evropskim okvirima, pružile su veliki doprinos tome da Srbija od sezone 2023/24 ima dva predstavnika u Ligi šampiona. Gledajući prostu matematičku računicu, Zvezda je u poslednjih pet takmičarskih godina osvojila 46.000 bodova, što je značajno više u odnosu na sve ostale srpske klubove koji su u tom periodu učestvovali u nekom evropskom takmičenju. Sedam srpskih klubova, koji su se u prethodnih pet sezona borili u evropskim takmičenjima, zajedno su osvojili ukupno 38.500 bodova, što je za 7.500 bodova manje u odnosu na Crvenu zvezdu. Kada je reč o državnom koeficijentu, Superliga Srbije je 2017. godine bila na 28. mestu, a danas zauzima 11. poziciju sa ukupno 33.375 bodova i dva mesta u Ligi šampiona.

Dejan Stanković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Ova sezona je još jedna od onih koje će armija zaljubljenika u crveno-bele boje pamtiti večno, a kada je reč o zabeleženim uspesima, izabranici Dejana Stankovića su kao prvoplasirani u grupi Lige Evrope direktno prošli u osminu finala drugog po jačini evropskog takmičenja, što je istorijski uspeh. Sjajni rezultati, doneli su klubu rekordnih 15.000 bodova, odnosno 4.625 bodova za državni koeficijent. To znači da je od ukupnih 9.500 bodova nacionalnog koeficijenta, tim osvojio skoro polovinu, a da su Partizan, Čukarički i Vojvodina zajedno osvojili preostale bodove.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

I u sezoni 2020/21, Zvezda je igrala u grupnoj fazi Lige Evrope, a odlične partije protiv Hofenhajma, Genta, Slovana i Milana, donele su 10.000 bodova klupskom koeficijentu. Crveno-beli su i tada bili nosioci državnog koeficijenta, osvojivši 3.750 bodova, od ukupnih 5.500, što je više od polovine osvojenih bodova. Preostalih 1.750 bodova, zajedno su osvojili Partizan, TSC i Vojvodina. U sezoni 2019/20, situacija je bila nešto drugačija, a ekipa Zvezde osvojila je 6.000 bodova na klupskom nivou, ali i značajno doprinelo na državnom koeficijentu. Crvena zvezda je osvojila 2.625 bodova, kao i Partizan, dok su Čukarički i Radnički iz Niša zajedno osvojili preostale bodove i kompletirali koeficijent od 6.000 osvojenih bodova.

Milan Pavkov
foto: www.crvenazvezdafk.com

Isti broj bodova, Srbija je imala i u sezoni 2018/2019, a Zvezda je i tada bila najbolji srpski tim u evropskim takmičenjima, što osvojeni bodovi i potvrđuju. Crveno-beli su tada osvojili 7.000 bodova na klupskom nivou, kao i 3.250 bodova državnog koeficijenta, što je više od polovine bodova u toj sezoni, od ukupno osvojenih 6.000. Ostatak bodova, zajedno su osvojili Partizan, niški Radnički i Spartak. Sezona 2017/18 takođe je bila jedna od istorijskih, a naš klub se tada plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, čime je započet niz od pet uzastopnih godina u grupnim fazama evropskih takmičenja. To je Crvenoj zvezdi donelo 8.000 bodova na klupskom nivou, kao i 4.000 bodova na nacionalnom nivou, od ukupnih 6.375. I tada je naša ekipa bila glavni srpski tim u evropskim takmičenjima osvojivši više od polovine bodova, dok su ostatak bodova zajedno osvojili Partizan, Vojvodina i Mladost.

Filip Stojković, Nemanja Radonjić
foto: Dado Đilas

Kako piše sajt FK Crvena zvezda, računica je jasna – Zvezda je ovih godina bila motor srpskog fudbala, i pokretač rasta nacionalnog koeficijenta. Verujemo da će crveno-beli nastaviti da nižu uspehe i u budućnosti, što će dodatno doprineti rastu srpskog fudbala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track