ŠOK! Sudija Srđan Obradović OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Srpski sudija ipak ne ide u zatvor!
Foto: @starsport

kraj sage

ŠOK! Sudija Srđan Obradović OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Srpski sudija ipak ne ide u zatvor!

Fudbal -

Odlukom Vrhovnog kasacionog suda, fudbalski sudija Srđan Obradović oslobođen je optužbi!

Podsetimo, Obradović je na utakmici između subotičkog Spartaka i Radničkog iz Niša dosudio penal za Subotičane, koji je podigao ogromnu prašinu u domaćoj javnosti.

Obradović je priveden, oputžen je za zloupotrebu službenog položaja.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda i kasnije Apelacioni sud, u Novom Sadu, osudili su Jagodinca na višemesečnu kaznu zatvora, utvrdivši da je spornim odlukama, dosuđenim kaznenim udarcem za Spartak i isključenjem jednog fudbalera Radničkog direktno uticao na rezultat 2:0 i omogućio Spartaku sigurnu pobedu. Obradović je kažnjen sa 15 meseci zatvora i dobio je desetogodišnju zabranu rada u fudbalu.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud ga je oslobodio optužbi.

- Glavni fudbalski sudija na fudbalskoj utakmici je Pravilnikom o suđenju i sudijama FSS ovlađćen i obavezan da se stara o primeni pravila igre - što znači da njegovo ovlašćenje obuhvata regulisanje samo određenih situacija u okviru tačno određene igre i u odnosu na ograničena prava i dužnosti igrača i to samo u toj situaciji i samo prema igračima na terenu, pa tako zbog ograničenog dejstva, ne predstavlja vršenje javnih ovlašćenja.

- Isto tako, odlučivanje o pravima i obavezama igrača u okviru konkretne fudbalske utakmice ne predstavlja ni odlučivanje u javnom interesu, jer javni interes predstavlja korist, odnosno dobrobit koju ostvaruju svi ili veliki deo građana, kao grupa u društvenoj zajednici, kroz delovanje određenih organa vlasti ili organizacija ovlašćenih za vršenje javnih ovlašćenja. Odlučivanje u okviru poštovanja pravila igre u usko ograničenom domenu fudbalske utakmice, stoga nema značaja za javni interes, pa zato i ne predstavlja odlučivanje o javnom interesu – navodi se u obrazloženju presude.

Kurir sport/MaxBet sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track