ZAŠTITITE OVOG ČOVEKA! Evropa ga strahovito poštuje, a u Srbiji provlače kroz NAJGORI MULJ!
Foto: Starsport

DOSIJE SRĐAN JOVANOVIĆ

ZAŠTITITE OVOG ČOVEKA! Evropa ga strahovito poštuje, a u Srbiji provlače kroz NAJGORI MULJ!

Fudbal -

U Evropi ga cene i poštuju, a u njegovoj Srbiji provlače kroz najgori mulj.

Autor: Jovana Marković

Uslovi u kojima su prinuđeni da rade fudbalski arbitri u našoj zemlji postali su jednostavno nehumani. Večiti ne biraju sredstva, pritisak je nepodnošljiv i uvek je neko nezadovoljan, a sudije, podrazumeva se, krive!

Situacija na tabeli jasno je ukazivala na to da ćemo imati izuzetno vruće fudbalsko proleće u Srbiji, ali ovakav pakao niko nije očekivao. Tenzije su dostigle vrhunac, svedoci smo skandaloznih saopštenja i prepucavanja večitih, a tema uglavnom ista - kome sudije više pomažu...

Večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan, 166. večiti derbi
foto: @starsport

Iako su se mnogi nadali da će uvođenje VAR tehnologije doneti red i mir u takmičenje i smanjiti tenzije na terenu, to se, nažalost, nije dogodilo. Gotovo posle svakog meča večitih više se priča o suđenju nego o samoj igri.

U subotu 16. aprila na programu je 167. večiti derbi koji će najverovatnije odrediti šampiona, pa nije ni čudo što imamo saopštenja na dnevnom nivou, sramne izjave i porozivke.

Čim se u javnosti pojavila vest da će glavni arbitar na derbiju najverovatnije biti Srđan Jovanović, usledili su pritisci iz crveno-belog tabora. Otvoreno pismo u kom mole selektora reprezentacije Srbije da spreči da pravdu na najvažnijoj utakmici sezone deli zvanično najbolji srpski sudija!?

Srđan Jovanović
foto: Profimedia

Upiranje prstom, etiketiranje, optužbe za tendenciozno suđenje, uvlačenje u najgore blato... Ništa novo. Ne valja im sudija koji je ove sezone delio pravdu najvažnijim mečevima Lige šampiona i Lige Evrope, sudija u koga UEFA ima ogromno poverenje i sudija koji će gotovo sigurno dobiti priliku da deli pravdu i na Mundijalu u Kataru. Dakle, dobar je Realu, Čelsiju, Sitiju, Barsi, ali ne i beogradskim velikanima.

JOVANOVIĆ NA KORAK OD MUNDIJALA

Jovanović je na sjajnom putu da se nađe među deset evropskih sudija koji će deliti pravdu na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru.

UEFA ima ogromno poverenje u 35-godišnjeg Beograđanina, pomno prati njegov rad i redovno mu daje priliku da sudi neke od najjačih utakmice u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Jovanović je prošle nedelje sudio derbi meč četvrtfinala Lige Evrope između Ajntrahta iz Frankfuta i Barselone, a kontrolor na suđenja na tom meču bio je čuveni Roberto Roseti.

Jovanović je opravdao poverenje i još jednom pokazao da je trenutno u top 10 najboljih sudija u Evropi. Nalazi na listi kandidata za Mundijal i bilo bi pravo čudo da se ne nađe među putnicima za Katar.

UEFA MU VERUJE

Jovanović je ove sezone u Ligi šampiona bio glavni arbitar na mečevima:

Borusija Dortmund – Sporting

Šahtjor – Real Madrid

Čelsi – Juventus

Sporting – Mančester Siti

Srđan Jovanović
foto: Printscreen

Jovanović je krajem februara delio pravdu na večitom derbiju. Meč je završen pobedom Crvene zvezde 2:0, Jovanović je imao puno posla, ali je sve odradio na visokom nivou.

Tokom utakmice je uspeo da smiri nervozne fudbalere dve ekipe i spreči ozbiljnije sukobe na terenu, a ukupno je pokazao sedam žutih i jedan crveni karton.

Međutim, domaćin očito nije bio zadovoljan suđenjem. Tvrde da je Jovanović osvedočeni navijač Partizana i ističu pogrešne odluke koje su direktno i indirektno bile na štetu Zvezde:

- 22.09.2019. godine: poništen regularan gol Nemanje Milunovića na derbi utakmici FК Crvena zvezda – FК Partizan pri rezultatu 0:0, u 76. minutu utakmice, zbog navodnog prethodnog faula nad golmanom koji nije postojao.

06.03.2022. godine: dosuđen nepostojeći penal za Partizan na utakmici FК Spartak –FК Partizan pri rezultatu 0:0, u 84. minutu utakmice, nakon zakasnele reakcije sudije Srđana Jovanovića iz „VAR sobe“ i ubeđivanja glavnog sudije da mora da svira penal - navodi se u saopštenju kluba sa Marakane.

Živ čovek, pa i sudija Jovanović, ima pravo na grešku. Svugde, ali ne u Srbiji! Utisak je da mnogi priželjkuju da se u glibu srpskog fudbala Jovanović saplete.

Srđan Jovanović
foto: Starsport©

TRI DERBIJA

Jovanović je tri puta u karijeri bio glavni sudija na večitom derbiju.

Delio je pravdu na 161. večitom derbiju u kom je Partizan slavio sa 2:0. Nakon te utakmice našao se na udaru Zvezdana Terzića jer je poništio gol Crvenoj zvezdi.

Bio je glavni sudija derbija u finalu Kupa 2021. godine, koji je Zvezda dobila posle boljeg izvođenja penala.

Krajem februara ove godine delio je pravdu na 166. večitom derbiju.

Da li će ljudi koji delegiraju sudije dozvoliti sebi taj luksuz da preskoče Jednog od najboljih sudija Evrope u utakmici koja bi suštinski mogla da utiče na ishod trke za titulu u Superligi, ostaje da vidimo. Već smo navikli da viđamo sve i svašta u srpskom fudbalu, pa nas ni to ne bi iznenadilo.

Ostaje nam samo da se nadamo da će čovek čiji se talenat, kvalitet i rad vrednuju širom planete jednog dana i svojoj zemlji dobiti poštovanje koje zaslužuje.

PRITISAK VRŠE I CRNO-BELI

Otrovne strelice pred večiti derbi stižu i sa druge strane Topčiderskog brda. Nakon burnog remija sa Čukaričkim i sporne odluke sudije Novaka Simovića usledilo je oštro saopštenje Partizana u kom ironično predlažu da upravo ovaj arbitar deli pravdu i na derbiju jer se dobro pokazao svom "prijatelju i zemljaku" iz Crvene zvezde.

U Partizanu ističu da je jasno da nije reč o sudijskim greškama na njihovu štetu, već o jasnoj nameri koja direktno utiče na poredak i stanje na tabeli.

Prvi čovek crno-belih Milorad Vučelić otišao je i korak dalje, on je na ironičan način izneo svoja očekivanja pred 167. večiti derbi

"Očekujem da će gol da postigne sudija, da ne okleva, brate, nego da šutne loptu u mrežu."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track