VIČU NA GASPROM I KUPUJU NJIHOV GAS Čudan intervju! Predsednik UEFA kritikuje odluke koje je doneo: Politički pritisak, licemerje
Foto: Profimedia

čeferin

VIČU NA GASPROM I KUPUJU NJIHOV GAS Čudan intervju! Predsednik UEFA kritikuje odluke koje je doneo: Politički pritisak, licemerje

Fudbal -

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, govorio je o posledicama koje su osetili ruski sportisti i klubovi zbog rata u Ukrajini.

Prvi čovek evropske kuće fudbala rekao je u intevjuu za slovenačku "Večer", koji su preneli mnogi slovenački portali, da nije zadovoljan činjenicom da ruski sportisti trpe zbog sukoba na teritoriji Ukrajine.

- Važno je da se napomene da ovo nije rat protiv ruskih sportista i ruskog naroda. Iako ovo nije njihova borba oni trpe posledice. UEFA će uskoro odlučiti da li će ruski klubovi moći da učestvuju u evropskim takmičenjima.

Jedna od posledica jeste uzimanje finala Lige šampiona. Umesto u Sant Peterburgu meč za evropsku titulu biće odigran u Parizu na stadionu "Sent Deni".

- Nije nam lako jer su sve sportske odluke donete na nivou režima. Održavamo korektne odnose sa Rusijom, nismo imali pritisak da pomerimo finale - rekao je Čeferin i otkrio da nije poklekao pred pokušajima britanskog premijera, Borisa Džonsona, koji je želeo da iskoristi situaciju i ubedi evropsku kuću fudbala da finale preseli u London.

Aleksander Čeferin
foto: Profimedia

- Ne volim jeftini politički pritisak, ne volim što viču na Gasprom a još uvek kupuju njihov gas. To je licemerje.

Čeferin je poručio i da je UEFA izgubila mnogo zbog prekida saradnje sa Gaspromom.

- Izgubili smo blizu 100.000.000 evra. To je mnogo, ali u taškoj situaciji, nemoguće je reklamirati Gasprom pored terena u Ligi šampiona dok traje krvavi rat u Ukrajini. Doneli smo našu odluku nezavisno od politike i ne želim niko da pravi budale od nas - zaključio je Slovenac.

Podsetimo, prvo je saradnju sa Gaspromom okončao nemački Šalke, dok u Crvenoj zvezdi nisu ni razmišljali o eventualnoj promeni generalnog sponzora što je naišlo na burne reakcije u Evropi, a pre svega u hrvatskoj gde su mediji tekstovima na portalima pozivali UEFA da izbaci crveno-bele iz evropskih takmičenja.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track