POLUFINALA MONTE KARLA NA VAŠEM DLANU: Statistika četvorice najboljih zanimljiva, nezahvalno prognozirati ko će u finale
Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

MONTE KARLO

POLUFINALA MONTE KARLA NA VAŠEM DLANU: Statistika četvorice najboljih zanimljiva, nezahvalno prognozirati ko će u finale

Tenis -

Statistika pred mečeve Davidovič-Fokina i Cicipas-Zverev je zanimljiva, ali ne I dovoljno indikativna za prognoziranje finalista; umor I motivi kao glavni elementi od uticaja na mogući ishod mečeva

Sa jedne strane – preumorni treći i peti igrači sveta – Zverev i Cicipas. Sa druge – iznenađenja turnira bez statusa nosioca – Davidović-Fokina i Grigor Dimitrov. Zverev je najtrofejniji igrač dolazeće generacije sa 19 titula (5 Mastersa), a Cicipas – braneći šampion u Monte Karlu. Treći Masters uzastopno nam predstavlja igrača van kruga nosioca koji je stigao do polufinala (Davidović-Fokina) dok je Dimitrov bivši osvajač završnog Mastersa sezone u Londonu i osmi put učesnik u ovoj fazi turnira serije 1000.

Laslo Đere, Monte Karlo
foto: Vuk Brajović

Cicipas ubedljivo vodi u međusobnim mečevima protiv Zvereva – čak sa 6-3, a Davidovič-Fokina protiv Dimitrova sa 1-0. Španac će danas nastojati da se po prvi put plasira u finale jednog ATP turnira, posle 3 uzastopna poraza – a u tome bi trebala da mu pomogne činjenica da je najuspešniji igrač nedelje po broju gemova osvojenih na protivnikov servis (48%). Sa druge strane, Bugarinu ide u prilog to što je osvojio najviše poena na prvi servis (85%) i treće mesto po broju gemova osvojenih na svoj servis (87%) – što ih čini idealno suprotstavljenim rivalima.

Ovo je peta uzastopna sezona u kojoj se sučeljavaju Cicipas i Zverev. Prošle godine je više uspeha na šljaci imao Cicipas (polufinale Rolan Garosa u 5 setova) kao i u jedinom preostalom meču na ovoj podlozi (2019, Masters u Madridu), dok je Zverev prošle godine odneo obe pobede na tvrdoj podlozi. Stefanos je juče odneo prevagu u jednom od najćudnijih mečeva u istoriji Mastersa – u kome je ubedljivo vodio, pa ubedljivo gubio (3. set, 0-4, 40-15) od Švarcmana – da bi ipak smogao motiva i snage da ostvari dragocenu pobedu. U polufinalima Mastersa njegov skor je negativan (3-5), kao i u ATP finalima (7-11) i Masters finalima (1-2). Ponovnim osvajanjem trofeja u Kneževini bi bio prvi igrač od Rafaela Nadala koji je odbranio titulu ovde, što je „biku sa Majorke“ pošlo za reketom 2016-2018. Zverev je mnogo uspešniji u polufinalima ATP mastersa (9-3) i pred ulaskom je u svoje trideseto finale jednog ATP turnira (19-10), odnosno deseto na Mastersima (5-4). Prvi je Nemac koji bi – posle Rajnera Šutlera 2004. – mogao da se pojavi u finalu ovog Mastersa (Beker pre njega 3 puta) – kao i prvi koji bi mogao da ga osvoji u istoriji.

Stefanos Cicipas
foto: Profimedia

Dvadeset-dvogodišnji Španac (najbolji rang 32, trenutno 48) je bio impozantan kao junior (2 mesto), ali je – do velike pobede u drugom kolu protiv prvog nosioca i reketa sveta Đokovića – nedostajalo velikih rezultata u njegovoj seniorskoj karijeri. Najboji godišnji rezultat ostvario je prošle godine – sa 27 zabeleženih pobeda u sezoni. Sa druge strane, Grigor Dimitrov je nekadašnji broj 3 svetskog tenisa, a Londonski Masters je osvojio kao debitant bez izgubljenog meča, što je pre njega poslednji ostvario Džon Mekinro 1978. Drugi Masters koji je Griša osvojio bio je Sinsinati u 2017, a uz njih – još 6 titula na ATP turneji. Takođe ima i tri polufinala na Grend Slemovima (Vimbldon 2014, Australijen Open 2017, Ju Es Open 2019). U polufinalima Mastersa nema dobar skor (1-6), a poslednji put je izgubio u ovom delu turnira na šljaci upravo ovde 2018. Danas će Dimitrov nastojati da se po 16.put nađe u finalu jednog ATP turnira (skor 8-7), i to trećeg na šljaci (1-1). Jedina titula koju je osvojio na šljaci došla je u Bukureštu 2014 protiv Čeha Rosola.

I Stefanos Cicipas je, kao Dimitrov, osvajao Završni Masters sezone u Londonu – i još 6 titula na ATP turneji. Najmlađi je igrač posle Hjuita (2001) sa 21 godinom koji je osvajao poslednji turnir sezone, a čak pet puta je nastupao u polufinalima Grend Slemova. Najmlađi je od 26 igrača u istoriji koji je pobedio Nadala na šljaci i najmlađi od 28 koji je pobedio Nadala (2019 Madrid PF), Federera (2019 Australijen Open 4. kolo) i Đokovića (2018 Toronto 3. kolo) pre nego što je navršio 21. godinu.

Novak Đoković, Monte Karlo, publika
foto: AP Photo/Daniel Cole

U mogućim kombinacijama za finale, Davidović-Fokina protiv Cicipasa ima negativan skor (2-0 za Grka) – kao i protiv Zvereva (3-0), dok Dimitrov zaostaje za Cicipasom u međusobnim mečevima sa 2-1 i Zverevom sa 3-1. Ipak, od finala ih dele današnji mečevi, veoma specifični po tome što je spomenuta statistika teško primenljiva radi izvlačenja nekih preterano pouzdanih zaključaka u pogledu favorita. Davidovič-Fokina svakako igra za najviši ulog – prvo ATP finale (i to Masters!) i sjajnim pobedama i agresivnim načinom igre će nastojati da napadne Dimitrova i eksplozivnošću u kretanju stekne inicijativu i dominaciju u razmenama. Dimitrov je veoma iskusan, odlično koristi početni udarac ove nedelje da efikasno konzervira energiju u pobedničkom planu igre, i sigurno je da će raspolagati solidnom igrom sa osnovne linije – a po mogućstvu i na voljenoj mreži – ako za to stvori priliku. Uz blagu prednost na strani Dimitrova, nefer je reći da je ovde pobednik – poznat.

U vezi drugog polufinala trofejnih nosilaca turnira – nepoznanice su još veće, pre svega zbog nepoznatog fizičkog stanja obojice protivnika. Cicipas je, naravno, u težem (duži meč, kasnije završen, spašavan meč u neverovatnom maniru) – ali je neosporno da će šampionski ponos biti aspekt na koji bi Grk mogao da se osloni kako bi motivacija i energija bili na željenom nivou. Zverev je takođe izašao sa posebnom dozom ponosa posle pobede nad Sinerom – meč koji je i on bio na putu da izgubi – i činjenica da je predao meč dubla koji je trebao da igra oko 21h govori puno o tome koliko mu predstojeći duel sa Cicipasom znači. Dolaskom u poziciju da osvoji prvi Masters na šljaci ove sezone, Zverevu daje ogromnu „buster dozu“ samopouzdanja za deo sezone u kome je – i pored nekih uspeha – imao i više razočaravajućih rezultata, naročito na Rolan Garosu.

Monte Karlo, Aleksandar Zverev
foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Kako god vam sve ovo izgledalo – jedino u šta ćemo moći da verujemo je ono što će naše oči videti na centralnom terenu Ranije III Mastersa u Monte Karlu. Danas ne treba očekivati neka čuda – jer su pobedama u četvrtfinalu svoj fond čuda solidno „ispucali“ sva četvorica – ali bi prolazak Davidović-Fokine u finale mogao da naznači jednu novu, lepu priču za svetski tenis iz Monte Karla – čime bi ATP turneja dobila novog šampiona i time postala interesantnija i neizvesnija.

(Vuk Brajović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track