NOĆ KADA JE KADIROV BACIO MARADONU NA DU*E: Dijega čuvali snajperisti, čečenski lider ga helikopterom spustio na teren (VIDEO)
Foto: Profimedia

nezaboravna utakmica

NOĆ KADA JE KADIROV BACIO MARADONU NA DU*E: Dijega čuvali snajperisti, čečenski lider ga helikopterom spustio na teren (VIDEO)

Fudbal -

Dugogodišnji lider Čečena, Ramzan Kadirov, blizak saradnik Vladimira Putina sada ratuje u Ukrajini, a mnogi ne znaju da je između ostalog, on veliki ljubitelj fudbala.

Oni drugi, koji su znali da je Kadirov strastven prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, i dalje pamte utakmicu koju je organizovao u Groznom, prestonici Čečenije.

Samo dve godine nakon što je došlo do konačnog primirja između Čečena i Moskve, u Groznom je odigrana spektakularna utakmica.

U maju 2011. godine, Kadirov je organizovao meč koji je obeležio otvaranje Ahmat Arene, stadiona koji je renoviran nakon bombaškog napada u kojem je njegov otac, Ahmat Kadirov, izgubio život 2004. godine.

Eksplozija je 9. maja 2004. godine usmrtila 10 ljudi, još 100 osoba je ranjeno, a pomenuta prijateljska utakmica odigrana je 11. maja sedam godina kasnije.

Najveća zvezda među učesnicima je bio Dijego Maradona koji je predvodio Tim sveta do pobede rezultatom 5:2 protiv Tima ruske Premijer lige za koji je, kao kapiten, igrao i sam Kadirov koji je bio asistent kod oba gola.

Argentinac je postigao tri gola, a pored njega su prisutni bili i Roberto Ajala, Enco Frančeskoli, Robi Fauler, Luis Figo, Fabijan Bartez, Žan Pjer Papen i drugi.

Posebno je zanimljiv bio duel dva glavna aktera. Kadirov je snažno ušao u okršaj za loptu, a Maradona je nakon toga završio na travi.

Duel Kadirova i Maradone
Duel Kadirova i Maradonefoto: Profimedia

- Drago nam je što Čečenija ima moderan stadion. Republika se ponovo rađa, na pravom smo putu - rekao je Kadirov na otvaranju stadiona za čije je renoviranje potrošeno 253.600.000 evra.

Prema pojedinim navodima, Maradona i Fauler su helikopterom spušteni na teren. Na krovu stadiona bili su snajperisti, a vojnici sa kalašnjikovima su šetali ispred stadiona.

Kadirov koji je prethodno nekoliko puta bio meta neuspelih atentata, zahvalio se "nacionalnom vođi, Vladimiru Putinu" pre početka utakmice, a sa tribina se tokom utakmice čulo skandiranje Putinu.

Zanimljivo je da su dva meseca ranije veterani reprezentacije Brazila takođe bili gosti u Čečeniji, a Kadirov je tvrdio da fudbalske zvezde nisu dobile novac za poajvljivanje na tim utakmicama.

- Oni su na dolaskom pokazali poštovanje čečenskom narodu - poručio je tada lider Čečena.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track