DA LI NEKO TREBA DA POGINE? Termini mečeva večitih zakazani istog dana, zbog čega je i došlo do obračuna huligana, a FSS ćuti!
Foto: Kurir

KURIR KOMENTAR

DA LI NEKO TREBA DA POGINE? Termini mečeva večitih zakazani istog dana, zbog čega je i došlo do obračuna huligana, a FSS ćuti!

Fudbal -

Suluda je i nepromišljena odluka da se utakmice Partizana i Zvezde u kupu odigraju jedna posle druge, i to u Humskoj i na Marakani

Krv na ulicama Beograda, razbijene glave, Hitna pomoć, specijalci...

Epilog je to polufinala Kupa Srbije u fudbalu. U opštoj tuči pristalica Crvene zvezde i Partizana, koja se desila po završetku utakmice crno-belih i Vojvodine, povređeno je na desetine navijača, jedan je čak s teškim povredama završio na VMA. Posle ovoga zaista treba da se zapitamo - da li neko treba da pogine da bismo se konačno opametili.

Žandarmerija, policija, Tuča, derbi
foto: Kurir

Neverovatna je odluka Fudbalskog saveza Srbije da se mečevi polufinala Partizan - Vojvodina i Crvena zvezda - Novi Pazar igraju istog dana, pa još u terminima idealnim da se ratoborni navjači sretnu i sukobe. Partizan je svoj meč u Humskoj završio oko 18.20, a deset minuta kasnije počinjala je utakmica crveno-belih na stadionu "Rajko Mitić".

Ko kod da je smislio i dopustio ovakve termine odigravanja rizičnih mečeva, trebalo bi da snosi odgovornost, pa čak i da podnese ostavku! Neverovatno je da je i sam MUP odobrio ovakvu odluku kada se zna da huligani koriste svaku priliku za tuču ukoliko se nađu u isto vreme na relativno malom prostoru, što je i ovoga puta bio slučaj.

Crvena Zvezda, Partizan, FSS
foto: Printscreen, Shutterstock, FK Crvena Zvezda

Koliko god bile jake policijske snage, koliko god se operativno radilo na prevenciji, navijači uvek pronađu način da se sukobe. Tako je bilo i ovoga puta, specijalci jesu reagovali, ali nisu uspeli da spreče makljažu. Uhapšeno je preko 20 osoba, ali je mnogo njih povređeno. Od čuvenog Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, koji je pompezno najavljivan i usvojen pre petnaestak godina, ostalo je mrtvo slovo na papiru.

Nažalost, najefikasniji način borbe protiv ove pošasti je da se mečevi visokog rizika vremenski i teritorijalno razdvoje. Neko se ipak setio da bi bilo dobro da se igra istog dana, pa još na udaljenosti od nekoliko stotina metara. Taj neko bi morao da fotelju prepusti odgovornijoj osobi pre novih tragičnih posledica.

Žandarmerija, policija, Tuča, derbi
foto: Kurir

Istraga tapka u mestu Da li je neko odgovarao za paljenje kombija?

Pre samo 20 dana, nakon 167. večitog derbija, desio se nezapamćen incident u kom su, navodno, navijači Crvene zvezde sačekali kombi u kom je bilo nekoliko navijača Partizana i zapalili ga. Povređene su tri mlade osobe, a samo pukom srećom i pribranošću putnika niko nije smrtno nastradao. Počinioci se i dalje vode kao N. N. osobe.

(Kurir sport/P.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track