ODRŽANA KOMEMORACIJA IVICI OSIMU: On je bio od glave do pete Željovac, Sarajlija, Bosanac i svetska klasa! (FOTO)
Foto: Pritnscreen

POSLEDNJE ZBOGOM

ODRŽANA KOMEMORACIJA IVICI OSIMU: On je bio od glave do pete Željovac, Sarajlija, Bosanac i svetska klasa! (FOTO)

Fudbal -

Komemoracija povodom smrti legendarnog jugoslovengkog fudbalera i trenera Ivice Osima održana je u Sarajevu.

Brojne poznate ličnosti okupile su se u Narodnom pozorištu u Sarajevu na komemorativnom skupu povodom smrti Ivice Osima.

U Narodno pozorište su ušli i selektor Srbije Dragan Stojković, Safet Sušić, Vladimir Petković, Dušan Bajević, Srečko Katanec, Refik Šabanadžović, Radmilo Mihajlović, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Faruk Hadžibegić, Tomislav Ivković, Nijaz Merdanović, Mirsad Fazlagić, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Nikola Nikić, Zdenko Jelić, Mehmed Baždarević, Mehmed Janjoš, Predrag Pašić, Dino Merlin, Savo Milošević, Zvonimir Boban, Haris Džinović,

"Sa Grbavice će se vinuti u plave oblake barcelone. Od Austrije do Japana biće najbolji i najčasniji u svemu. Bio si najbolji Sarajlija širom planete. Sve gradove sveta Osim je voleo, ali svoje Sarajevo najviše. Sve dobre ljude planete je grlio, ali svoje Sarajlije najsrdačnije. Podneo je ostavku u Beogradu, jer se na pravdi Boga napada njegov grad, njegovo Sarajevo. Taj čin treba ostati našoj deci u udžbenicima kako se izrasta u velike ljude. Bio je zamenik gradonačelnika grada Sarajeva, dobitnik Šestoaprilske nagrade, ali i brojnih svetskih nagrada. Dragi čoveče, ostajemo u tuzi, ali ćemo te večno pamtiti. Ostaješ u vrhu gromada čiji su stavovi bili svim ljudima, bez obzira na pripadnost poticaj i potpora za život. Sve što si činio bilo je za dobrobit zajednice. Neka ti je laka bosanska zemlja koju samo gromade kao ti mogu vratiti u vrh", poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ivica Osim
foto: Pritnscreen

Prisutnima se obratio i Boro Ibrišimović, predsednik Uprave FK Željezniča.

"Ivica Osim je jedno od najvećih imena u stogodišnjoj istoriji Željezničara. Siguran sam da će svi koji su imali čast da ga upoznaju, složiti se sa mnom da mali broj ljudi je imao kvalitete kakve je imao Štraus sa Grbavice. On je bio od glave do pete Željovac, Sarajlija, Bosanac i svetska klasa", rekao je Ibrišimović.

Mehmed Baždarević, bivši selektor BiH i legenda Željezničara i Jugoslavije održala je emotivan govor.

"Dragi Šefe, imam veliku tremu jer je ovo moj prvi govor sa čovjekom s kojim sam živio 40 godina. On je obilježio živote moje generacije, Želju, ovaj grad i ove prostore i sve sredine gdje je radio. Bio je trener, otac, učitelj, da od nas pravi fudbalere i dobre ljude. Znao je da pobjeđuje i da gubi sa dostojanstvom. Imao je klasu, bio je vizionar ispred svog vremena. Znao je da voli, najviše svoju Asimu, porodicu, svoje igrače, volio je život, druženja, akšamluke. Na kraju mi je govorio da žali i da smo mogli više sa Željom i reprezentacijom Jugoslavije. Hvala vam svima što ste došli da ga zajedno ispratimo na vječni počinak. Šef bi bio ponosan na sve vas. Nedostajaćeš nam svima", rekao je Baždarević.

1 / 10 Foto: FSS

Nenad Bjeković, potpredsednik FS Srbije oprostio se od Ivice Osima.

"Hvala Sarajevu što te stvorilo, hvala BiH što te imala. Hvala Jugoslaviji što je stvorila mnoge velike umetnike. Legende ne umiru nikad. Na terenu si činio čuda, nama što živimo za fudbal, donio si mnogo. Imao sam čast da ti budem saradnik u stručnom štabu, a kasnije i direktor koji te doveo u Partizan. Da nije bilo tebe, ne bi bilo SC Teleoptika niti bi stasali mnogi veliki igrači. Oplemenio si našu fudbalsku stvarnost, znao sam i tada da si neko ko spaja a ne razdvaja. Bio si čovek kojeg su svi poštovali", rekao je Bjeković.

Nenad Bjeković
foto: Pritnscreen

Sahrana Ivice Osima biće održana u 14 sati na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track