KATAI SE OTVORIO KURIRU: O Zvezdinoj "desetki", duploj kruni, Ligi šampiona, Piksiju, Delijama, odnosu sa Stankovićem i Terzićem
Foto: www.crvenazvezdafk.com

magiko

KATAI SE OTVORIO KURIRU: O Zvezdinoj "desetki", duploj kruni, Ligi šampiona, Piksiju, Delijama, odnosu sa Stankovićem i Terzićem

Fudbal -

Najbolji fudbaler crveno-belih kaže da u Americi i Španiji nije imao ono što ima u Srbiji

Aleksandar Katai bio je najbolji fudbaler Crvene zvezde u tek završenoj uspešnoj sezoni, kada je osvojena dupla kruna. Popularni Magiko otvorio je dušu Kuriru, pričao o utakmicama, navijačima, poređenju sa Piksijem i Dejom, odnosu sa trenerom Stankovićem, direktorom Terzićem, razlozima povratka u Srbiju i zašto želi da sa crveno-belima uđe u Ligu šampiona.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

Na impresivan način osvojena je dupla kruna, tačnije odbranjena. Kakav je osećaj?

- Mislim da smo odigrali odličnu sezonu, čak i bolju nego prošlu. Zasluženo smo osvojili ligu, u kupu smo igrali finale sa večitim rivalom, praktično direktna utakmica kao kruna sezone i uspeli smo da pobedimo. Osećaj je neverovatan. Osvajati trofeje u Zvezdi, nema ništa lepše - počeo je razgovor za Kurir Aleksandar Katai.

Šta vam je prolazilo kroz glavu kod golova Partizanu u finalu Kupa Srbije? Oba su bila umetnost.

- Trudim se da ne razmišljam više nego što treba. Verujem u svoj osećaj i uvek me on "povuče" kod takvih situacija. Na svu sreću, u oba navrata je osećaj bio pravi.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

U svom drugom mandatu igrali ste mnogo zrelije i bolje u Zvezdi. Zašto?

- Kao i svaki fudbaler, što sam stariji, to sam iskusniji, mirniji, koncentrisaniji. Lakše se kontrolišem i ne dozvoljavam da me bilo šta ponese. Tako da rekao bih da je iskustvo presudno.

Navijači Crvene zvezde vas doživljavaju kao umetnika i mađioničara u kopačkama, umnogome podsećate na Piksija Stojkovića i Deju Savićevića, Zvezdine desetke. Vidite li sebe u tom društvu i da li je i koliko breme nositi broj 10 na Zvezdinom dresu?

- Ne volim o sebi da pričam u tom narativu, jer su to zaista neki od najboljih fudbalera u istoriji Crvene zvezde. Pustiću svakog navijača da donese zaključak za sebe. Ne osećam breme, već zadovoljstvo zbog toga što nosim 10 u Zvezdi. Pritisak uvek postoji kada igrate u velikom klubu, ali svi ga volimo, zato smo ovde.

Aleksandar Katai
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Kako biste opisali saradnju sa Dejanom Stankovićem?

- On je pre svega odličan čovek, ali i odličan trener. Dozvoljava da mu se priđe, razgovara, interesuje se i za neke naše lične probleme, ako ih imamo, i zaista nam je prijatelj. Ali ima takav autoritet, da niko ni ne pomišlja da zloupotrebi to. Kao trener se dokazuje iz dana u dan, a trofeji se ređaju.

Kako ste se po povratku iz Amerike dogovorili sa Zvezdanom Terzićem? Možete li da se setite poziva, a onda i pregovora?

- Nismo dugo pregovarali, jer sam želeo da se vratim u Zvezdu. Sećam se naravno kako je to teklo, ali nisu to bili neki dugački pregovori, jednostavno je želja bila obostrana. Dugujem veliku zahvalnost Zvezdanu Terziću, jer je verovao u mene u tom trenutku i jer sam zaista video da ima plan i da tačno zna šta želi i hoće.

Aleksandar Katai
foto: www.crvenazvezdafk.com

Trener Dejan Stanković rekao je da je Katai igrač za "lige petice", ali da je srećan što ga ima. Ostaje li žal što niste veći trag ostavili igrajući u Španiji?

- Nisam siguran da bih u "ligama petice" mogao da doživljavam sve ovo što doživljavam ovde, kad igram u svojoj zemlji, za klub koji volim i pred najboljim navijačima na svetu. Sa fudbalske strane, sigurno da razmišljam šta bi bilo, kad bi bilo, ali da mi je žao, zaista nije.

Uskoro kreće nova sezona, da li je plasman u Ligu šampiona imperativ? Može li Zvezda i treći put u elitu?

- Želimo da se plasiramo u Ligu šampiona i mislim da je pravi trenutak došao za to. Kruna ove generacije bi bilo to, a mislim da smo zaslužili da je igramo i daćemo sve od sebe da se plasiramo.

Aleksandar Katai
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Koliko vama i porodici prija život u Srbiji, u odnosu na Španiju i SAD?

- Nigde nije kao kod kuće, iako ne mogu da se požalim na kvalitet života u Španiji i SAD. Lepo mi je bilo i tamo.

Koliko vam znači nadimak Magiko, kako vas zovu navijači Zvezde?

- To je ono o čemu pričam, sumnjam da to igde može da se oseti kao ovde, ta ljubav i privrženost. Mnogo mi znači svaki aplauz s tribine, a kamoli nadimak tog tipa.

Aleksandar Katai
foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Imate li vremena da skoknete do rodnog Srbobrana? Kako vas tamo dočekuju?

- Naravno, ne zaboravljam odakle sam i ljude sa kojima sam odrastao. A kako me dočekuju, pa sve zavisi od toga za koga navijaju. (smeh)

Aleksandar Katai
foto: @starsport

Razmišljate li o reprezentaciji, igrali ste kod Slavoljub Muslina poslednji put, nadate li se pozivu selektora Stojkovića?

- Ne mešam se u rad selektora, ali naravno da bih voleo da budem deo reprezentacije - zaključio je Aleksandar Katai.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track