KAKO SU MANEKENKE UJEDINILE JUGOSLAVIJU: Otkriveni nepoznati detalji! Ovako se slavna generacija popela na tron
Foto: FIFA

Hit priča

KAKO SU MANEKENKE UJEDINILE JUGOSLAVIJU: Otkriveni nepoznati detalji! Ovako se slavna generacija popela na tron

Fudbal -

Jedan od najvećih fudbalskih uspeha u nekadašnjoj zajedničkoj Jugoslaviji bilo je osvajanje Svetskog prvenstva za omladince u Čileu 1987. godine.

Momci do 20 godina činili su izuzetno talentovanu generaciju, a da mogu do svetskog zlata pokazali su u četvrtfinalu kada su golovima Predraga Mijatovića i Roberta Prosinečkog savladali Brazil sa 2:1.

Posle te utakmice Zvonimir Boban i Igor Štimac su pozvani da izađu sa dve čileanske manekenke.

"Bili smo momci koji su uživali u životu. Očekivali smo da će nam selektor dozvoliti da izađemo na piće s tim prekrasnim devojkama, ali kada je odgovor bio negativan, bilo je to teško prihvatiti. Rekao sam Bobanu: ‘Ja idem. On je rekao: ‘Idem i ja s tobom'“, kazao je Igor Štimac uz osmeh i nastavio:

"Kada je selektor saznao, rekao nam je da idemo kući. A u polufinalu nas je čekala Istočna Nemačka predvođena kapitenom Matijasom Zamerom. Nikome ne bi koristilo da nas je poslao kući. Ekipa je stala uz nas. Rekli su selektoru: ‘Ako oni idu kući, idemo i mi.’ Morao je da popusti“, objasnio je Štimac situaciju sa selektorom Mirkom Jozićem.

Upravo je Štimac bio strelac vodećeg gola za Jugoslaviju protiv Istočne Nemačke, a pobedu od 2:1 doneo je Davor Šuker.

Na kraju je u finalu pobeđena i Zapadna Nemačka posle boljeg izvođenja jedanesteraca. U regularnom toku je bilo 1:1, a strelac je bio Boban.

Štimac je siguran da je ta epizoda ojačala timski duh.

"Imali smo prijateljstvo, odanost i poštovanje. Divili smo se jedan drugome i nikada nismo bili ljubomorni, čak i s tako velikim egom i herojima u ekipi“, zaključio je Igor Štimac.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track