ORLIĆI NAPADAJU PRVOG FAVORITA! Selektor Jović i Marko Lazetić poručuju: Mi smo Srbija, verujemo u sebe i TIM!
Foto: FSS

evropsko prvenstvo

ORLIĆI NAPADAJU PRVOG FAVORITA! Selektor Jović i Marko Lazetić poručuju: Mi smo Srbija, verujemo u sebe i TIM!

Fudbal -

Plasmanom među osam najboljih reprezentacije Evrope, omladinska reprezentacija Srbije (U19) već je ostvarila ogroman uspeh, ali sjajna generacija 2003/04. želi da napravi novi iskorak. Izabranici selektora Alkeksandra Jovića igrali su na startu Prvenstva Evrope u Slovačkoj sa Izraelom (2:2), u finišu meča pokazali karakter i jasno stavili do znanja da predaje nema. I pored činjenice da se za razliku od ostalih sedam učesnika nalaze u najtežem položaju, jer su jedina reprezentacija u Slovačkoj koja je u istom mesecu igra(la) elit rundu kvalifikacija u Holandiji, a zatim i mečeve na kontinentalnom šampionatu. Veliki napor za igrače, izazov i za stručni štab da za veoma kratko vreme možda nemoguću misiju učini mogućom. Da oporavi ekipu i pripremi za nove maksimalne napore.

- Da, možda se ovde nalazimo u podređenom pložaju, jer sve selekcije su igrale kvalifikacione turnire još u martu, a mi zbog situacije u Ukrajini, u prvoj polovini juna. I dok su ostale selekcije više od tri meseca provele u pripremi za završni turnir, mi smo pre deset, dvanaest dana odigrali poslednji meč u Holandiji.Možda smo zbog svega malo hendikepirani u odnosu na ostale ekipe, ali to nije alibi. Igrači imaju dovoljno samopouzdanja, veruju u grupu, veruju u tim, veruju u ono što radimo. I u svakoj utakmici pokazaćemo karakter, kao što je bio slučaj i protiv Izraela kada smo postigli gol u poslednjim trenucima meča. Došli smo do boda koji će nam sigurno mnogo značiti u nastavku takmičenja. Dakle, govorimo o činjenicama. Dolazak ovde i plasman među osam najboljih u Evropi znači mnogo, igračima, savezu, našem fudbalu. I to je definitivno veliki uspeh, ostvaren u periodu uspeha A tima, kao selekcije U17. Ni remi protiv Izraela ne menja tu sliku, jer u Slovačku niko nije došao slučajno. I idemo sada dalje.

Srbija U19
foto: FSS

Sledi meč sa Engleskom, uz Francusku, reprezentacijom koju mnogi vide u finalu šampionata. Navodno su prvi favoriti, ali i Holandija je bila favorit u kvalifikacijama?

- Kad pričam sa igračima, mi smo taj turnir u Holandiji doživeli kao jedno mini Evropsko prvenstvo. I sada ovde ponavljamo iz dana u dan neke stvari koje smo već radili u Holandiji. Engleska je ovde favorit, kao što je to bila Holandija na svom terenu. Mislim da mi protiv favorita uvek dobro igramo i neki poseban motiv igračima u takvim duelima nije potreban.

Ritam je jak, svaka tri dana se igraju utakmice. Engleska je sutra na travi, ali negde u glavi su i Austrijanci, meč koji može da bude odlučujući za konačan plasman?

- Razmišljamo o svemu. Ono što je važno jeste da su momci dobri, veoma posvećeni, odgovorni u izvršavanju obaveza. Javnost u Srbiji mora da zna da dajemo poslednji atom snage u svakoj utakmici i da stalno tražimo te neke dopusnke izvore energije koji će nam biti potrebni za narednog protivnika – rekao je selektor Aleksandar Jović.

Srbija U19
foto: FSS

MARKO LAZETIĆ: GLEDAMO SEBE, ŽELIMO POBEDU U SVAKOM MEČU

Marko Lazetić je postigao gol na premijeri protiv Izraela i proslavio ga karakterističnim radovanjem u položaju surfera. Hoćemo li ga i protiv Engleske videti kako slavi…

- Nadam se – kaže napadač „orlića“.

- Na meni je da dam svoj maksimum i pomognem ekipi da ostvari svoj cilj.

Naredni rival je Engleska, prvi favorit turnira. Za razliku od njih, Srbija nije imala prilike da se odmori i pripremi, jer je pre desetak dana završila kvalifikacije. Koliko je to otežavajuća okolnost pred ovaj važan duel?

- Naravno da su oni u povoljnijem položaju, umorniji smo od ostalih selekcija, ali ne tražimo izgovore. Hoćemo da damo sve od sebe, želimo pobedu u svakom meču. Tako i protiv Engleske, ali i kasnije, kada nam rival bude Austrija. Uvek sebi postavljamo visoke ciljeve.

Engleska je fizički dominantna ekipa…

- Snaga Engleza? Ne gledamo mnogo druge, fokus je na nama i ako uđemo dobro u utakmicu, mislim da neće biti problema – rekao je Marko Lazetić.

Meč Srbija – Engleska igra se u Banjskoj Bistrici u sredu, 22. juna od 20,00.

ENGLEZI PRVI FAVORITI, ELIMINISALI PORTUGAL

Engleska je na startu turnira pobedila Austriju (2:0), nastavila sa serijom dobrih rezultata iz kvalifikacija u kojima su eliminisali Portugal (2:0). U sastavu ostrvske selekcije nalaze se igrači Sitija, Čelsija, Arsenala, Totenhema, Aston Vile, Juventusa, Borusije iz Dortmunda…

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track