PRVI PUT U KATARU: FIFA uvodi poluautomatsku ofsajd tehnologiju na Svetskom prvenstvu
Foto: Profimedia

KATAR 2022

PRVI PUT U KATARU: FIFA uvodi poluautomatsku ofsajd tehnologiju na Svetskom prvenstvu

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je da će na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru biti korišćena poluautomatska ofsajd tehnologija, takozvani SAOT.

Po navodima iz Fifa, ova tehnologija namenjena je da ubrza i učini sudijske odluke pouzdanijim.

Poluautomatska ofsajd tehnologija, testirana na dva takmičenja, omogućava da se u bilo kom trenutku utvrdi pozicija igrača i lopte, olakšavajući tako otkrivanje nedozvoljene pozicije.

Tokom Svetskog prvenstva u Kataru, nova tehnologija će koristiti 12 kamera koje će biti postavljene ispod krova stadiona. Te kamere će locirati 29 tačaka na telu svakog igrača, 50 puta u sekundi, izračunavajući tako njihovu tačnu poziciju na terenu.

FIFA, Katar, Svetsko prvenstvo, Žreb
foto: EPA/Noushad Thekkayil

Takođe, unutar lopte biće postavljen senzor koji će slati podatke u operativnu sobu 500 puta u sekundi.

Neku konkretnu situaciju na terenu će potom "ručno u nekoliko sekundi" proveravati video asistenti pre nego što obaveste glavnog sudiju na terenu.

Kako bi se bolje razumele odluke sudija, potvrdjena odluka o ofsajdu će u 3D animaciji biti emitovana ekranima na stadionu i u direktnom televizijskom prenosu, navela je Fifa.

Ovo je treće po redu Svetsko prvenstvo na kojem Fifa uvodi novu tehnologiju kako bi pomogla sudijama. Tehnologija na gol-liniji bila je spremna za turnir u Brazilu 2014, dok je na Mundijalu u Rusiji četiri godine kasnije uvedena i VAR tehnologija.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track