KRAJ SUĐENJA DECENIJE: Blater i Platini oslobođeni optužbi za prevaru
Foto: EPA

FIFA

KRAJ SUĐENJA DECENIJE: Blater i Platini oslobođeni optužbi za prevaru

Fudbal -

Bivši predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater i bivši predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini oslobođeni su pred švajcarskim sudom optužbi za prevaru.

Savezni krivični sud u Belinconi nije uvažio zahtev tužilaštva koje je sredinom juna tražilo uslovnu zatvorsku kaznu od godinu i osam meseci. Blater i Platini su negirali krivicu.

Sudjenje je trajalo 11 dana i završeno je 22. juna.

Blater ;je u junu 2015. posle 17 godina na čelu Fife podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko meseci kasnije savezno tužilaštvo u Švajcarskoj otkrilo je istragu u vezi sa isplatom od dva miliona švajcarskih franaka koliko je Blater ;2011. godine isplatio Platiniju za konsultantske usluge, koje je legenda francuskog fudbala obavljala od 1998. do 2002. godine.

Oni nisu potpisali ugovor za tu isplatu, a jedini pisani ugovor koji su imali je onaj iz 1999. godine, koji je odredio fiksnu godišnju platu od 300.000 franaka, koju je u to vreme u potpunosti plaćala Fifa.

Blater ;je na sudjenju ponovio da se sa Platinijem dogovorio o plati koja će "kasnije" biti namirena, "kada finansije Fife to dozvole, u džentlmenskom sporazumu" koji je postignut usmeno i bez svedoka.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track