SKANDALOZNO SAOPŠTENJE LEPE HRVATICE: Izvinila se Kolumbijcu što su ga vređali, ali ne i fudbaleru SRPSKOG POREKLA
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Instagram

sramota

SKANDALOZNO SAOPŠTENJE LEPE HRVATICE: Izvinila se Kolumbijcu što su ga vređali, ali ne i fudbaleru SRPSKOG POREKLA

Fudbal -

Rasističke scene dolaze iz Hrvatske. Veliki skandal desio se na prijateljskoj fudbalskoj utakmici između Zadra i Šibenika, kada je nekoliko fudbalera vređano na nacionalnoj i rasnoj osnovi. Skandalozno je i što se predsednica FK Zadar Iva Bokanović izvinila samo jednom od vređanih fudbalera, ne i drugom i to onom kojeg su vređali zbog srpskog porekla.

Iva Bokanović
foto: Printskrin/Instagram

U centru pažnje našao se domaći fudbaler pod prezimenom Matić, te Kolumbijac Markos Mina, kojeg su huligani vređali oponašanjem majmunskih urlika, a potom na teren bacali banane i flaše.

Fudbalski klub Šibenik u sastavu ima dvojicu fudbalera pod prezimenom Matić. Radi se o rođenoj braći Mislavu i Bernardu. Obojica su ovog leta stigli u klub iz Dalmacije. Nažalost, nijedan medij iz Hrvatske ne navodi o kom fudbaleru je reč, ali je očigledno da obojica imaju srpsko poreklo, što je veoma zasmetalo domaćim navijačima Zadra koji su ga od prvog sudijskog zvižduka uzeli na zub.

Šibenik
foto: Printskrin

Posle pisanja medija iz Hrvatske, reagovali su čelnici dva kluba, a potom i FS Hrvatske koji je osudio incident.

Ono što posebno bode oči i što je skandal prve vrste, da se predsednica NK Zadar Iva Bokanović izvinila samo Markosu Mini, ali ne i fudbaleru Matiću, iako je prvi vređan na rasnoj, a drugi na nacionalnoj osnovi.

- U ime svih Zadrana ovim putem se izvinjavam Šibeniku i Markosu Mini za ovaj sramotni ispad dela gledalaca. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravićemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta - poručila je predsednica zadarskog kluba Iva Bokanović.

Marina Jurić, predsednica Šibenika, izdala je saopštenje u kojem je osudila vređanje svojih fudbalera, jasno stavši u zaštitu, i Mine i Matića.

" Dana 17.08.2022.godine u Zadru odigrana je prijateljska utakmica između HNK Zadar i HNK Šibenik tokom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledalaca. Naime, od prvog minuta gledaoci koji su prisustvovali utakmici su započeli vređanje igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući citiramo: “Matiću Srbine”.

Nakon toga, usledilo je vređanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Markosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposletku staklene flaše prema igraču, usred čega je utakmica i prekinuta u 65.minuti odlukom sudija.

HNK Šibenik, i ja kao predsednica uprave kluba, oštro osuđujemo ponašanje gledalaca na tribinama stadiona NK Zadra. Vređanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom flašom igrača u 21. veku smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudija da se ovakva utakmica prekine u 65.minuti. Fudbalski teren trebalo bi da bude mesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije."

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track