SVOJU ŽENU LJUBI I GLAVU NE GUBI! Sa sobom MORAŠ da nosiš venčani list, jer u suprotnom PRETI TI I SMRTNA KAZNA! Zakonik u Kataru!
Foto: Profimedia

katar

SVOJU ŽENU LJUBI I GLAVU NE GUBI! Sa sobom MORAŠ da nosiš venčani list, jer u suprotnom PRETI TI I SMRTNA KAZNA! Zakonik u Kataru!

Fudbal -

Približava se početak Svetskog prvenstva u Kataru (20. novembar - 18. decembar). Biće ovo prvi Mundijal u ovoj zemlji na Bliskom istoku, koja je poznata po veoma strogim zakonima.

Stanje ljudskih prava u Kataru obično se opisuje kao veoma zabrinjavajuće, a posebno su u poslednje vreme apostrofirani problemi koje imaju radnici migranti na objektima koji će se koristiti za Svetsko prvenstvo.

Ovih dana stiže novi šok, a on se odnosi na pravila za navijače koji dolaze da bodre svoje reprezentacije, a osvanula su na jednom od bilborda dobrodošlice. Već sada je jasno da je gotovo nemoguće ne prekršiti neka od njih, posebno iz ugla navijača, koji su naviknuti na potpuno drugačije ponašanje. Kazne za kršenje ovih pravila su velike, pa pored hapšenja i odlaska u zatvor, može doći i do deportacije, a već je bilo govora i za koja krivična dela preti i smrtna kazna. Zbog toga je potreban poseban oprez.

Katar, Mundijal 2022
foto: EPA

Šta sve spada pod zabranjeno ponašanje, a svodi se na formulaciju "Poštujte religiju i kulturu naroda u Kataru tako što nećete raditi sledeće stvari", kako stoji na pomenutom bilbordu...

Odranije se zna da ne sme javno da se ispoljava homoseksualnost i da je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića. Međutim, sada je obelodanjen ceo niz zabrana koje se normalnom čoveku čine smešnim.

Na primer, zabranjeno je da se psuje, mora da se pokaže poštovanje prema religijskim znamenitostima, nema glasne muzike i povišenih tonova... Takođe, u problemu su i parovi koji nisu u braku, pošto su zabranjeni izlazak i ljubljenje u javnosti, osim ako niste u braku. Dakle, nigde bez venačanog lista! Ne smete da fotografišete ljude bez njihove dozvole, dok je ženama zabranjeno da se oskudno oblače.

Katar, SP, Mundijal, Mundijal u Kataru
foto: EPA

Navijači koji su već kupili karte i rezervisali smeštaj u Kataru počeli su da paniče jer je neke stvari gotovo nemoguće izbeći. Uz navijačku kulturu decenijama idu psovke, vika, alkohol... Emocije su izuzetno jake, bilo da se pobedi ili izgubi. Ukoliko se organi reda budu striktno pridržavali zakona, u najavi je pravi haos. Ostaje nada da će mnoge stvari tolerisati i gledati kroz prste.

Ovo nikako ne smete da radite u Kataru:

- ispoljavanje homoseksualnosti

- ljubljenje, a da niste u bračnoj zajednici

- konzumiranje alkohola

- psovanje i vikanje na javnom mestu

- puštanje glasne muzike

- nepoštovanje religijskih objekata

- oskudno oblačenje žena

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track