DEBAKL ŠPANSKOG FUDBALA KAKAV SE NE PAMTI! Samo jedan klub nije razočarao
Foto: Profimedia

LIGA ŠAMPIONA

DEBAKL ŠPANSKOG FUDBALA KAKAV SE NE PAMTI! Samo jedan klub nije razočarao

Fudbal -

Tri od četiri tima iz španske Primere ispala su već u grupnoj fazi Lige Šampiona.

Nakon dobre prethodne sezone, u kojoj je Real Madrid pomalo neočekivano uzeo titulu prvaka Evrope, Viljareal dogurao do polufinala LŠ, a Atletiko Madrid do četvrtfinala, ove sezone klubovi iz Španije su u velikom padu.

Real Madrid je jedini opravdao zvanje "kraljevski klub", to prošao grupnu fazu bez većih problema. Ostala tri predstavnika španskog fudbala su potpuno zakazala.

Liga šampiona
foto: Printscreen/Rezultati.com

Barselona je dovela velika pojačanja u vidu Roberta Levandovskog, Franka Kesija, Rafinje i još nekolicine igrača. Predvođeni sa klupe trenerom Ćavijem, Katalonci su krenuli sa velikim ambicijama u novu sezonu i pored velikih dugovanja kojima je klub opterećen.

Međutim, Inter se pokazao prejakim za Barsu, pobedili su ih u Milanu rezultatom 1:0, a zatim u spektakularnom meču na Nou Kampu remizirali 3:3, te tako praktično izbacili Ćavijem tim iz daljeg takmičenja.

Liga šampiona
foto: Printscreen/Rezultati.com

Porazi Barselone od Bajerna su tek posebna priča, jer poslednjih godina Bavarci apsolutno dominiraju u njihovim međusobnim duelima. Poslednjih šest Bajern je rešio u svoju korist, uključujući i onaj iz četvrtfinala LŠ 2020. godine kada je bilo čak 8:2 za nemački tim.

Sevilja je katastrofalno ušla u ovu sezonu. U prvenstvu se nalaze na 16. mestu, bod iznad zone ispadanja, dok su u Ligi šampiona uspeli da izvuku očigledno njihov maksimum u ovom trenutku - njima omiljenu Ligu evrope. Pobeda nad Kopenhagenom od 3:0 u 5. kolu bila je dovoljna da se obezbedi 3. mesto u grupi. Mančester Siti i Dortmund su bili za klasu iznad u ovoj fazi sezone.

Liga šampiona
foto: Printscreen/Rezultati.com

Atletiko Madrid je verovatno najveći tragičar celog 5. kola Lige šampiona. Na semaforu je pisalo 2:2 protiv Leverkuzena na Vandi Metropolitano, kada je sudija Turpan svirao kraj. A onda, tračak nade da nije sve izgubljeno. Sudija je pokazao znak za VAR i nakon kraćeg gledanja u ekran dosudio penal za domaći tim.

Janik Karasko
foto: Profimedia

Karasko je šutirao sa bele tačke, međutim golman Hradecki je odbranio. Lopta se zatim odbila na glavu Saula Nigeza, koji pogađa prečku, a potom Reinildo šutira iz novog odbijanca, ali pogađa jednog od svojih igrača u tu je bio kraj nadanjima Atletika.

Liga šampiona
foto: Printscreen/Rezultati.com

Tako Simeoneova ekipa ostaje bez plasmana u osminu finala LŠ nakon što su devet sezona u nizu uspevali u tome.

Ulazak Žoaa Feliksa tek u 87. minutu govori da očigledno mnogo toga ne štima u ovom timu, koji će u poslednjem kolu morati da se bori za ostanak u Evropi tj. plasman u Ligu evrope. Atletiko je treći u grupi sa bodom više od Leverkuzena, koji dočekuje Klub Briž u poslednjem kolu, dok Atletiko ide u goste Portu.

Dijego Simeone
foto: EPA/JuanJo Martin

Ovo je prvi put od kada Španija ima četiri predstavnika u Ligi šampiona (sezona 1999/2000), da je samo jedan španski klub prošao među 16 najboljih.

Sevilja i Barselona će svoje takmičenje nastaviti u Ligi evrope, a tamo su već Betis i Real Sosijedad koji dobro guraju u svojim grupama.

Po svemu sudeći, Španija će dominirati ove sezone, ali u drugom po rangu evropskom klupskom takmičenju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track