VELS SE VRAĆA NA MUNDIJAL POSLE 64 GODINE: Prvi put od 1958. godine Velšani će igrati na najvećoj fudbalskoj sceni
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

KATAR 2022

VELS SE VRAĆA NA MUNDIJAL POSLE 64 GODINE: Prvi put od 1958. godine Velšani će igrati na najvećoj fudbalskoj sceni

Fudbal -

Zavladala je tišina među igračima i stručnim štabom fudbalske reprezentacije Velsa dok je poznati glumac Majkl Šin držao uzbudljiv govor o Svetskom prvenstvu u trening centru tima.

Mešajući velški i engleski jezik, Šin je govorio o nadi i prkosu. O "crvenoj oluji koja dolazi do kapija Katara". On je pomenuo pokojnog trenera tima Garija Spida i ohrabrio novog selektora Roba Pejdža da "okrene stranice istorijskih udžbenika".

To je bilo uzbudljivo, ali istini za volju - Velsu ne bi trebalo da nedostaje motivacije.

Prvi put od 1958. godine, Velšani će igrati na najvećoj fudbalskoj sceni - kulminaciji decenije postepenog napredovanja koja se poklopila sa prisustvom jednog od najboljih igrača sveta, Gareta Bejla.

Geret Bejl
foto: Profimedia

Bejl, nekada najskuplji fudbaler sveta kada je 2013. godine iz Totenhema došao u Real Madrid za 100 miliona evra, pomogao je Velsu da ode na poslednja dva Evropska prvenstva - tim je stigao do polufinala 2016. godine - a sada i na prvo Svetsko prvenstvo posle 64 godine.

To je turnir na koji velikani Velsa kao što su Rajan Gigs, Ijan Raš, Mark Hjuz i Nevil Sautol nikada nisu stigli. Turnir koji je delovao daleko i od Bejla, čija klupska karijera je počela da se gasi nakon što je napustio Madrid i prešao u MLS tim Los Anđeles u junu.

Redovno uz probleme sa povredama, 33-godišnji napadač nastavlja da čuva svoje najbolje nastupe za svoj nacionalni tim. Ovo je možda poslednji procvat na reprezentativnom nivou, ko zna, možda i na bilo kom nivou. Naročito pošto je Vels u istoj grupi sa Engleskom, SAD i Iranom.

Vels nije samo Bejl

Pejdž će se nadati da iskusni vezista Aron Remzi - još jedan igrač sklon povredama - može ostati dovoljno zdrav da odigra sve utakmice u grupnoj fazi, dok je 21-godišnji Brenan Džonson talentovan napadač u svojoj prvoj sezoni u Premijer ligi sa Notingem Forestom.

Danijel Džejms će biti jedan od najbržih igrača na turniru, ali krilnom igraču Fulama često nedostaje krajnji proizvod kako bi maksimalno iskoristio prostor koji može da stvori za sebe. Inače, Pejdž ima tim koji je uglavnom po nižim engleskim ligama.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track