PARAGVAJSKA ZVEZDA U USPONU: Fudbaler Njukastla proglašen igračem meseca u Premijer ligi, a POZADINA priče je NEVEROVATNA
Foto: Profimedia

BRAVO MAJSTORE

PARAGVAJSKA ZVEZDA U USPONU: Fudbaler Njukastla proglašen igračem meseca u Premijer ligi, a POZADINA priče je NEVEROVATNA

Fudbal -

Fudbaler Njukastla Migel Almiron proglašen je najboljim igračem meseca oktobra u engleskoj Premijer ligi.

Ovo će za mnoge biti iznenađujuća informacija, ali ukoliko se posmatra fudbalski put ovog Paragvajca, zaključak je da je itekako zaslužio ovu nagradu. I mnogo više od toga.

U šest utakmica koliko je Njukastl odigrao u oktobru mesecu, Almiron je postigao isto toliko golova. Tome je naravno doprinela i strašna forma tima sa severa Engleske, koji ne zna za poraz od avgusta meseca.

U pomenutih šest oktobarskih utakmica, Njukastl je zabeležio pet pobeda i remi bez golova protiv Junajteda na Old Trafordu.

Pobednički su nastavili i u novembru, tako što su razmontirali Sautempton u gostima rezultatom 4:1 (Almiron opet bio strelac), što je trenera Hazenhitla koštalo posla. U sredu veče je ostvaren plasman u osminu finala Liga kupa pobedom nad Kristal Palasom.

Ali da se vratimo ipak na glavnog junaka priče, kojeg mnogi upoređuju sa čuvenim filmom Goal i glavnim likom iz tog filma - Santiagom Munjezom, Meksikancem koji je uz tešku životnu priču, preko Njukastla, uspeo na kraju da dođe do Real Madrida.

Almiron je rođen pre 28 godina, u glavnom gradu Paragvaja Asunsionu. U juniorskoj karijeri igrao je za jedan od najtrofejnijih klubova u državi - Sero Portenjo.

Iz ranih igračkih dana postoji priča da je odbijen od strane Nasionala uz Asunsiona zbog manjka kilograma.

Ni u Sero Portenju nije previše igrao u juniorskim danima, takođe zbog problema sa kilažom.

Na leto 2015. godine prešao je u argentinski Lanus, koji je 2016. godine predvodio do titule prvaka Argentine.

Migel Almiron
foto: Profimedia

Dobro igre u Lanusu preporučile su ga Atlanti, tako da je već pred kraja 2016. godine otišao u MLS ligu za obeštećenje od 8 miliona dolara.

U Atlanti se sjajno uklopio, pa je zajedno sa Žozefom Martinezom činio dominantan tandem, koji je 2018. godine doneo Atlanti titulu prvaka SAD-a i to nakon samo dve godine postojanja kluba.

Fantastične dve sezone nisu ostale neprimećene od strane skauta Njukastla, tako da je Almiron u januaru 2019. godine stigao na sever Engleske u transferu vrednom 24 miliona evra. Ovo je ujedno bio i najskuplji izlazni transfer u istoriji MLS lige.

U prvoj sezoni uspeo je da izbori opstanak u ligi sa klubom, iako je imao problema sa povredom i nije postigao nijedan gol. Prvenac za Njukastl, Almiron je postigao tek nakon godinu dana u klubu.

Igrao je Paragvajac uglavnom redovno za Njukastl, povremeno kao starter, povremeno sa klupe, ali osim povremenih bljeskova, nije uspevao da se izbori sa fizički dominantnim odbrambenim igračima u Premijer ligi.

Tako je nakon osvojene titule fudbaler Mančester sitija Džek Griliš uporedio loše igre saigrača upravo sa Almironom.

- Postojale su dve tajne kako smo došli do titule, prva je bila da je Pep Gvardiola zamenio Rijada Mareza protiv Aston vile. Igrao je kao Migel Almiron. A druga je bila i da izvede Bernarda Silvu iz igre - podsmevao se tom prilikom Griliš Paragvajcu.

Džek Griliš, Rijad Marez
foto: Profimedia

Da li je ova izjava na neki način uticala na Almirona ili ne, možda i nikad nećemo saznati, jer ovaj skromni momak iz Asunsiona nije želeo mnogo da komentariše te priče (samo je rekao da Griliša smatra sjajnim fudbalerom).

Fokusirao se na teren, pokazao šta i koliko može bez obzira na fizički snažnije protivnike, te dokazao kvalitet koji više niko nikad neće moći da ospori.

A da je zaslužio, zaslužio je.

Kurir sport/Mile Đurić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track