FIFA JE HTELA KATAR I VELIKI NOVAC, PA ETO VAM GA SAD: Englez očajan stanjem u Dohi, gde je zabranjeno ispijanje piva na stadionu
Foto: EPA

prozivka

FIFA JE HTELA KATAR I VELIKI NOVAC, PA ETO VAM GA SAD: Englez očajan stanjem u Dohi, gde je zabranjeno ispijanje piva na stadionu

Fudbal -

Konzumacija alkohola tokom predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu poslednjih je meseci goruća tema među navijačima koji će boraviti u Kataru.

Katar, Đani Infantino
foto: EPA

Kritički osvrt na celu situaciju dao je kolumnista lista "Daily Mail", Martin Samjuel.

- Sva ova polemika o dostupnosti i cenama alkohola, gde i kada se može nabaviti, koliko će dugo barovi da rade… Ne zvučimo baš pametno. Čini se da smo ovde samo zbog piva – navodi Samjuel u svom tekstu koji je napisan pre zvanične odluke o zabrani konzumacije piva na stadionu tokom utakmica, pa nastavlja:

- Razgovaramo o regionima Zaliva u smislu slobode, i to je razumljivo, ali s tim dolazi i pretpostavka da one moraju da žele ono što i mi, a to nije istina. Kultura pijenja koju smatramo delom iskustva na dan utakmice, druge zemlje smatraju zbunjujućom, pa čak i nepoželjnom. I imaju pravo. Niko ko je bio na Vembliju na finalu Evropskog prvenstva ne bi ono što se događalo toga dana smatrao poželjnim. Bilo je užasno, preteće i grubo. Da je Katar upotrebio snimke tog dana kako bi podržao argument za pooštravanje zakona o konzumaciji alkohola, umesto da ih olabavi tokom turnira, ko bi mogao da ih krivi?

Katar
foto: Profimedia

Britanski novinar, potom, ukazuje na preokret koji se dogodio u katarskom pristupu.

- Umesto toga, krenuli su putem prekršenih obećanja. Pivo je trebalo da bude jeftino, ali nije. Skupo je, više od 13 evra za pola litre marke "Budweiser". I trebalo ga je biti u izobilju, ali neće zato što će licencirano radno vreme biti strogo kontrolisano, prodajna mesta ograničena, a pozicije oko stadiona uglavnom skrivene. Domaćini ne vole pivopije pa im otežavaju posao. A čini se da su onaj deo domaćina koji je bio spreman na kompromis, čelnici iz organizacije slomili. U Zalivu uvek postoji Odbor i zbog toga je često teško obaviti posao s "eventima". "Budweiser" će biti ohrabren od organizatora, čiji je prioritet isporuka uspešnog turnira, ali te će sporazume morati da potpišu članovi Odbora s potpuno drugačijim konceptom uspeha.

Katar
foto: Profimedia

U završnom delu teksta Britanac ističe stvarnu pozadinu problema.

- Suština problema je u tome što je FIFA odvela Svetsko prvenstvo u Katar i onda očekivala da Katar neće biti Katar. Hteli su bogatstvo nacije, njen rastući uticaj i svakako unosno mito, samo nisu hteli da Katar bude domaćin katarskog turnira – piše 58-godišnjak, pa zaključuje:

- Godinama su održavali lažnu zapadnu dobrodošlicu, zapadne kompromise i stavove. Zašto bi domaćini morali promeniti svoja temeljna uverenja? FIFA je duboko u sebi znala kuda ide njihovo SP i šta će dobiti. Nedavno je Katar počeo da pokazuje mišiće nakon toliko lažnih kompromisa, zbog čega se pivo približava ceni od 14 evra. Za mnogo toga je Katar kriv, ali ne i za ovo. Oni vam ne žele prodati pivo, a zapravo to nikad nisu ni hteli, ali to je bila FIFA-ina cena za uzimanje njihovog novca.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track