PREMINUO LEGENDARNI PORTUGALSKI CENTARFOR FERNANDO GOMEŠ! Najveći golgeter u istoriji Porta, osvojio i Kup šampiona
Foto: Printcsreen

tuga

PREMINUO LEGENDARNI PORTUGALSKI CENTARFOR FERNANDO GOMEŠ! Najveći golgeter u istoriji Porta, osvojio i Kup šampiona

Fudbal -

Legendarni portugalski centarfor Fernando Gomeš preminuo je u 67. godini, nakon što je izgubio dugogodišnju bitku sa rakom debelog creva.

Gomeš je osamdesetih bio jedan od najboljih svetskih napadača, a celu karijeru, izuzev kratkih perioda u Sportingu iz Hihona i svom imenjaku iz Lisabona, proveo je u svom Portu.

Dva puta je osvojio zlatnu kopačku za najboljeg strelca Evrope. Prvi put 1983. godine, kada je postigao 36 ligaških golova, a dve godine kasnije 39. Šest puta je bio najbolji strelac portugalskog šampionata, a sa 287 golova i dalje je najbolji golgeter u istoriji PortA.

Sa klubom je osvojio sve, a najveći uspeh postigao je 1987. godine, kada je Porto podigao trofej tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, kako se tada zvalo najelitnije kontinentalno takmičenje.

Nakon toga uzeo je trofeje Superkupa Evrope i Svetskog klupskog prvenstva. U domovini je osvojio ukupno 11 titula, kupova i superkupova. Ostao je upamćen po izjavi da je „davanje golova kao orgazam”, a mnoge generacije mlađih igrača smatrale su ga uzorom.

Po njemu je svoj nadimak uzeo i čuveni napadač Portugala i Benfike Nuno Gomeš.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track