MEČ KOJI ĆE SE PAMTITI! Hrabri Danci nisu izdržali, čudesni Mbape obezbedio Trikolorima plasman u osminu finala!
Foto: Profimedia

katar 2022

MEČ KOJI ĆE SE PAMTITI! Hrabri Danci nisu izdržali, čudesni Mbape obezbedio Trikolorima plasman u osminu finala!

Mundijal 2022 -

U okviru drugog kola grupe D fudbaleri Francuske savladali su selekciju Danske rezultatom 2:1, i tako obezbedili plasman u osminu finala Svetskog prvenstva.

Gledali smo zaista sjajan meč, pun šansi, izenađenja i lepih poteza, baš kao i što se očekivalo. Francuzi su u ovu utakmicu ušli kao favoriti, iako su Danci u istoriji dobro parirali aktuelnom svestkom šampionu. Znali su Trikolori da im pobeda na današnjem meču garantuje prolaz u osminu finala, pa su sa velikim ambicijama ušli u utakmicu.

Odlično su Francuzi otvorili meč, stvarali su šanse, ali organizovani Danci uspevali su da odole konstantnim pritiscima protivnika. Malo je falilo da Olivie Žiru dovede svoj tim u vođstvo već u 11. minutu, kada se francuski napadač u srcu protivničkog šesnaesterca namestio za šut, ali mu je štoper danske reprezentacije skinuo loptu sa noge.

Znao je Žiru da ukoliko postigne pogodak na današnjem meču da će oboriti rekord postignutih golova u dresu reprezentacije, koji je do skoro držao Tjeri Anri sa 51 pogotkom na svom kontu.

Stvarali su Francuzi šanse u prvom delu igre, prilike su se ređale kao na traci, i činilo se da je samo pitanje trenutka kada će postići gol. Veliku šansu je imao Rabio u 25. minutu posle jednog kornera, sjajno je šutirao glavom, ali je Šmajhel odlično odreagovao.

Danci su prvi put pripretili u 36. minutu, organizovali su jednu fenomenalne kontru, lopta je došla do Kornelijusa koji je šutirao sa ruba šesnaesterca, ali lopta je prošla malo pored desne stative. Za divno čudo, uspeli su Danci da odu na pauzu bez primljenog gola.

1 / 6 Foto: Profimedia

Drugo poluvreme je počelo nešto mirnije, delovalo je kao da su Francuzi odlučili da spuste loptu i strpljivo čekaju svoj put do protivničkog gola. Većih uzbuđenja nije bilo do 57. minuta kada je Kilijan Mbape imao veliku šansu. Brzonogi as je povukao jednu kontru, približio se protivničkom golu i sa nekih 16 metara udaljenosti lepo šutirao, ali je Šmajhel po ko zna koji put na današnjem meču sjajno odreagovao i sačuvao svoju mrežu.

A onda, poslednjih pola sata gledali smo fenomenalni meč. U 61. minutu brzonogi Kilijan Mbape je sam povukao kontru, približio se protivničkom golu i sa nekih 16 metara udaljenosti lepo šutirao, ali je Šmajhel po ko zna koji put na današnjem meču sjajno odreagovao i sačuvao svoju mrežu.

Sreća francuskih fudbalera nije trajala dugo, pošto je samo četiri minuta Andreas Kristensen sjajnim golom poravnao rezultat. Tu se Danci nisu zaustavili, iako im bod odgovara, želeli su da iz ovog meča odnesu ceo plen. Ipak, Francuzi su iskusno priveli meč kraju i obezbedili plasman u osminu finala Svetskog prvenstva. Danska se sada nalazi na trećoj poziciji na tabeli sa jednim osvojenim bodom, a u narednom kolu grupne faze odmeriće snage sa selekcijom Australije.

Francuska - Danska 2:1 (0:0)

Drugo poluvreme

Završena je utakmica!

90. minut - Sudija je meč produžio šest minuta.

89. minut - Pokušavali su Danci da brzo zaborave na drugi primljeni gol i pokušaju da ponovo izjednače rezultat. Želeli su da kroz pas ugroze protivnički gol, ali defanzivci Trikolora su bez većih problema otklanjali svaku potencijalnu opasnost.

86. minut GOOOOOL! Vode Francuzi 2:1, ponovo Kilijan Mbape. Novi šok za hrabre Dance, koji su zajedno odigrali sjajnu utakmicu.

78. minut - Gledamo vrhunsku utakmicu, šanse se ređaju kao na traci. Napadaju i Francuzi i Danci, obe ekipe žele da odnesu ceo plen iz ovog meča.

73. minut - Umalo potpuni šok, malo je falilo da Danska preokrene rezultat. Lindstom je iz veoma solidne situacije šutirao, ali pravo u golmana Francuske reprezentacije.

68. minut GOOOOOL! Danci su uspeli da izjednače! Sada je 1:1! Nije gol Francuza uspeo da previše poremeti danske fudbalere. Andreas Kristensen je sjajnim golom poravnao rezultat.

61. minut - GOOOOOL! Vodi Francuska 1:0! Kilijan Mbape je strelac! Nakon sjajne akcije Trikolora, Kilijan Mbape se odlično snašao i potpuno zasluženo doveo svoj tim u vođstvo!

57. minut Velika šansa za Francuze. Brzonogi Kilijan Mbape je sam povukao kontru, približio se protivničkom golu i sa nekih 16 metara udaljenosti lepo šutirao, ali je Šmajhel po ko zna koji put na današnjem meču sjajno odreagovao i sačuvao svoju mrežu.

50. minut Miran početak drugog poluvremena, još uvek nema većih uzbuđenja. Pokušavaju Francuzi da zaprete preko kontri, ali bezuspešno.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

18:02 Igrači izlaze na teren, drugih 45 minuta uskoro počinju.

Prvo poluvreme

Kraj prvog poluvremena.

45. minut - Igraće se još tri minuta sudijske nadoknade.

Francuska
foto: Profimedia

40. minut - Danci su ovog puta imali mnogo sreće. Dembele je prošao po desnoj strani, vratio loptu u sredinu, na nju je naleteo Mbape, opalio iz sve snage ali lopta je otišla daleko iznad prečke.

36. minut - Uspeli su nekako Danci da se oslobode silnih napada protivničkog tima. Stali su na loptu, i odmah opasno zapretili. Nakon jedne fenomenalne kontre, Kornelijus je šutirao sa ruba šesnaesterca, ali lopta je prošla malo pored desne stative. Ovo je bilo opasno.

28. minut - Nova prilika za aktuelnog svetskog prvaka. Kunde je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali se Kristensen našao na pravom mestu i otklonio opasnost.

21. minut - Francuzi dominiraju u ovim trenucima, šanse se ređaju kao na traci, i čini se da je samo pitanje trenutka kada će postići gol. Veliku šansu je imao Rabio posle jednog kornera, sjajno je šutirao glavom, ali je Šmajhel odlično odreagovao.

15. minut - Podsetimo, Olivije Žiru na svom kontu ima isti broj golova kao i Tjeri Anri kada je u pitanju učinak u nacionalnom dresu. Obojica su po 51 put zatresli protivničku mrežu.

11. minut - Malo je falilo da Olivie Žiru postigne pogodak. Našao se francuski napadač u srcu protivničkog šesnaesterca, namestio se za šut, ali mu je štoper danske reprezentacije skinuo loptu sa noge.

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

9. minut - Pokušavaju Francuzi da se kroz pas igru približe protivničkom golu, ali danski defanzivci bez većih problema otklanjaju svaku potrencijalnu opasnost.

5.minut - Danci drže posed na početku meča, igra se uglavnom odvija između dva šesnaestrca.

1. minut - Utakmica je upravo počela, sa centra kreću Danci.

Uoči meča:

16:55 Fudbaleri su istrčali na teren, sledi intoniranje himni.

16:49 Utakmica se igra na stadionu "974" u Dohi, koji prima 44.089 gledalaca.

16:27 Poznati su sastavi za današnji meč.

Poznati sastavi:

Francuska: Ljoris, Kunde, Varan, Upamekano, Ernandez, Čuameni, Grizman, Rabiot, Dembele, Mbape, Žiru

Danska: Šmajhel, Andersen, Kristensen A., Nelson, Kristensen R., Hojbjerg, Eriksen, Mele, Lindstrom, Damsgard, Kornelius

Aktuelnom šampionu sveta pobeda garantuje prolaz u osminu finala.

Francuzi su bili među ubedljivijim reprezentacijima u prvom kolu pošto su sa 4:1 savladali Australiju, iako su ''kenguri'' prvi poveli već u 9. minutu. Međutim, to kao da je samo dodatno razbesnelo aktuelnog svetskog prvaka koji je do poluvremena napravio preokret, a zatim u drugih 45 minuta sa još dva gola razrešio sve sumnje oko pobednika meča.

Danska je donekle bila talična za Francusku, koja se sa njima susrela u grupnoj fazi 1998. i 2018. godine – a, oba puta trikolori su se domogli titule na Mundijalu.

Ipak, kada se pogleda cela istorija megdana ovih dveju zemalja jasno je da su Danci dobro parirali ekipi koja je protiv njih uvek ulazali u meč sa oreolom favorita.

Ove dve zemlje sastale su se na fudbalsku bojištu 16 puta do sada. Francuzi su pobedili 8 puta, Danci su zabeležili čak 6 trijumfa, a dva puta bilo je nerešeno. Ona najskorija istorija govori da su Kristijan Erikens i družina prava noćna mora za "petlove".

Treba istaći i da su Dansku mnogi fudbalski stručnjaci označavali kao favorita iz senke na ovom Mundijalu, budući da su reprezentativci ove zemlje do nedavno bili u dobroj formi, koja je uključivala i pobedu nad današnjim rivalom - Francuskom, i to dva puta u Ligi nacija.

Neposredno pre početka turnira, Karim Benzema je morao da se povuče pošto nije uspeo da se oporavi od povrede butine. Ipak, Francuska se i dalje može pohvaliti raskošnom ofanzivom, sa Kilijanom Mbapeom, Antoanom Grizmanom i Olivijeom Žiruom kao starterima.

Skandinavci takođe muku muče sa povredama, a najveća bojazan tiče se nastupa okosnice ove selekcije - Tomasa Dilejnija, koji je morao da izađe sa terena neposredno pre poluvremena na meču sa Tunisom. Poslednjih godina je bio motor danskog veznog reda i takođe je impresionirao na klupskom nivou za Borusiju Dortmund i Sevilju.

Danci će tražiti od Kristijana Eriksena da organizuje igru reprezentacije protiv jakog tima Francuske. Protiv Tunisa je pokazao blistavost, ali će morati da podigne svoju igru protiv daleko superiornijeg rivala.

Osim Benzeme, Francuskoj nedostaje nekoliko ključnih igrača, uključujući Pogbu i Kantea, koji nisu mogli da putuju u Katar zbog povrede. Međutim, biće uvereni da će njihove zamene, duet Real Madrida, Aurelijen Čuameni i Eduardo Kamavinga, kao i Juventusov Adrijen Rabio, koji je postigao gol protiv Australije, moći da popune prazninu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track