RUSI ODLOŽILI ODLAZAK IZ EVROPE U AZIJU: Zašto su to uradili? Šta kaže UEFA? I šta će se desiti 31. decembra u Moskvi?
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

igra živaca

RUSI ODLOŽILI ODLAZAK IZ EVROPE U AZIJU: Zašto su to uradili? Šta kaže UEFA? I šta će se desiti 31. decembra u Moskvi?

Fudbal -

Fudbalski savez Rusije (RFS) danas je trebalo da donese odluku o tome hoće li napustiti UEFA i priključiti se AFC, Azijskoj fudbalskoj konfederaciji.

Rusija, Navijači Rusije
foto: EPA/LAURENT DUBRULE

Međutim, čelnici Ruskog fudbalskog saveza prolongirali su odluku za 31. decembar, sa obrazloženjem vezanim za "dodatne konsultacije". Predsednik Aleksandar Djukov nije se obratio javnosti. Da podsetimo, sve ruske fudbalske selekcije i klubovi isključeni su iz međunarodnih takmičenja na neodređeno vreme od strane UEFA i FIFA. Kao razlog krovne sportske fudbalsek organizacije Evrope i sveta naveli su specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini koja traje od 24. februara.

Mihail Prokopec, jedan od stručnjaka za sportsko pravo u Rusiji, objasnio je u razgovoru za portal Čempionat, kako bi tekao postupak da se RFS odluči za izlazak iz UEFA i pristupanje AFC.

– Prijava bi išla na posebnom obrascu. Potom bismo poslali dokumentaciju, pre svega izveštaje, pravilnike i ostalo. Plus, morali bismo da dostavimo pismo od UEFA u kojem se navodi da nema primedbi na transfer Rusije. Zatim sledi glasanje na Kongresu AFC, gde bi se raspravljalo o davanju redovnog članstva Rusiji - objasnio je Mihail Prokopec i nastavio:

- Nema informacija o tome kada bi mogao da se održi kongres AFC o prijemu Rusije. AFC ima 47 članova, a za kvorum je potrebno više od 50%. Odluke se donose prostom većinom. Odnosno, mogu se okupiti predstavnici 24 zemlje, a za prijem bi bilo dovoljno 13 glasova. Iako je malo verovatno da će se okupiti samo 24 učesnika kongresa, već mnogo više.

Rusija, Aleksandar Djukov
foto: Printskrin

Ruski advokat je ubeđen da su čelnici RFS obavili razgovore sa UEFA, AFC i FIFA.

- Bilo bi suludo preduzimati bilo kakve korake bez prethodnog dijaloga sa FIFA. To bi bilo ludilo. Voleo bih da znam da li su ljudi iz RFS razgovarali o svemu sa sa FIFA. Od FIFA imamo zabranu da se takmičimo na svetskim prvenstvima. Naravno, prelazak u AFC nije moguć bez pisma UEFA u kojem bi moglo samo da stoji „nemamo ništa protiv”. Bez toga, postupak se jednostavno neće održati. To pismo bi morao da potpiše predsednik UEFA.

Zatim je Mihail Prokopec izneo jedno zanimljivo opažanje.

- Po meni UEFA nije problem, jer njih nije mnogo briga za Rusiju. Nama je važno šta misli FIFA. Uklanjanjem Rusije imali su dva glavna argumenta: bezbednost i odbijanje timova da se sastanu sa Rusima. Ovde se postavlja pitanje, ako uđemo na Svetsko prvenstvo iz Azije i ponovo dođemo do Poljske, Danske, Švedske, Norveške... I oni odbiju da igraju sa nama. Šta će se onda desiti? Hoće li nas udaljiti sa turnira? Za mene je ovo glavno pitanje. Mnogo je tu pitanja koja traže odgovore. Koliko vidim, geopolitički se ništa nije promenilo. Zašto bi FIFA radila bilo šta drugačije u odnosu na period iza nas - istakao je Prokopec.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track