STRPLJIVO SAM ČEKAO ŠANSU! Vujačić iskreno o raznim temama - njegov put u Partizanu, pripreme, reprezentacija i još mnogo toga!
Foto: Starsport©

intervju

STRPLJIVO SAM ČEKAO ŠANSU! Vujačić iskreno o raznim temama - njegov put u Partizanu, pripreme, reprezentacija i još mnogo toga!

Fudbal -

Kada je stigao u Humsku ulicu, Igor Vujačić suočio se sa brojnim problemima. Kao i svaki igrač koji potpiše za tako veliki klub, spreman je da da svoj apsolutni maksimum, spreman je da izgine i na treningu i na svakoj utakmici kako bi sebi obezbedio mesto u startnih 11.

Na početku šansu nije dobijao, ali čim se ukazala prilika, stameni Crnogorac je svojih "5 minuta" iskoristio na najbolji mogući način.

Danas, odbrana Parnog valjka bez njega ne može da se zamisli, doprinosi ogromnu stabilnost i sigurnost pozadi, ima potpuno drugačiji status i predstavlja ključni šraf u poslednjoj liniji beogradskog kluba.

Sa njim smo razgovarali na pripremama u Beleku. Sada već iskusni centralni defanzivac govorio je o brojnim temema, a kako je izgledao njegov trnovit put u Partizanu, da li će teško biti sačuvati Mitrovića i Vlahovića, ko mu je cimer na pripremama, i još mnogo toga pročitajte u nastavku teksta.

Vujačić je crno-beli dres obukao 2019. godine, kada je stigao iz Zete. Na početku razgovora, stameni štoper uporedio je fudbal u Srbiji i u Crnoj Gori.

- Ovde se na puno većem nivou radi nego kod nas u Crnoj Gori, ovde je dosta profesionalnije. Bilo mi je teško da se na početku uklopim u Partizan, u prvih šest meseci, ali splet okolnosti je bio takav da se sve namesti u moju korist.

U početku, Igor kod Sava Miloševića nije imao priliku da pokaže sve što zna, da bi kasnije kod Aleksandra Stanojevića dobio šansu, i iskoristio je na najbolji mogući način.

- Kod Sava Miloševića nisam dobijao šansu, nisam igrao. Kada je on otišao, došao je trener Aleksandar Stanojević koji je rekao da će mi dati šansu, što je na kraju i ispoštovao. Ja sam vredno trenirao, davao sam svoj maksimum, bio sam uporan... Čekao sam šansu, i na kraju sam je iskoristio. Kada gledam iz ove perspektive, nisam ljut ni na koga, svako gleda fudbal na svoj način. Prethodni šef me nije video, sledeći jeste, ali svakako takve odluke, kakve god bile, moraju da se poštuju - počeo je Vujačić priču za Kurir.

Igor Vujačić
foto: FK Partizan

Mnogo mladih igrača ove zime dobilo je priliku da trenira sa prvi timom, a Vujačić je veoma zadovoljan kako napreduju.

- Jesam, zadovljan sam kako rade. Mladi igrači moraju biti svesni u kom klubu se nalaze i šta se sve od njih očekuje, ali sa druge strane, normalno je da u tim godinama postoje određeni padovi u igri, a na njima je da se izbore sa tim. Na njima je samo da nastave da rade, i sve će biti u najboljem redu - rekao je Vujačić i potom dodao:

- Ima puno mladih igrača, a ovako na "prvu loptu" mogu da kažem da je mladi Ilić znatno napredovao u odnosu na prošlu godinu, i samo da nastavi u tom ritmu i da i dalje pruža što bolje partije na pripremnim mečevima, i neminovno je da će mu se ukazati šansa da zaigra i u ligi, a ako Bog da i u Evropi. Subotić je izašao iz teške povrede, polako se vraća u ritam, tu je i Petković, da nekoga ne zaboravim. Čim su ovde, znači da poseduju veliki talenat a na njima je da rade punom parom. Velika je razlika između omladinske škole i prvog tima.

FK Partizan već 14 dana trenira u Beleku, a prvotimci kluba iz Humske ulice imaju sve neophodne uslove za rad.

- Prezadovoljni smo, ovde je sve na vrhunskom nivou. Svaki dan treniramo, igramo utakmice te je zbog toga i teren u malo lošijem stanju, ali to je normalno. Zaista imamo sve najbolje uslove da se što bolje spremimo za nastavak sezone.

Igor Vujačić, Partizan
foto: Starsport

Da li zadovoljan na individualnom planu?

- Ja stalno govorim da uvek može bolje, vodim se tom logikom tako da nastojim da na svakom sledećem treningu pružim više nego na prethodnom.

Hotelsku sobu, štoper Partizana deli sa kolegom iz zadnje linije, Slobodanom Uroševićem.

- Ovde mi je Čaki cimer. Ne igramo video igrice pošto ustajemo ranije ujutru, pa popodne volimo da odspavamo nekih sat vremena, onda opet drugi trening, večera... Popijemo kafu kad imamo slobodno.

Trener Gordan Petrić uspeo je "trgne" ekipu, uneo je energiju koja je Partizanu bila potrebna. Petrić pre svega insistira na zajedništvu, da njegovi igrači budu jedna porodica, da budu tu jedni za druge, kako u lepim tako i u lošim trenucima.

- Ključ je upravo u tome. Da budemo zajedno kao jedna porodica, i da u svim utakmicama pre svega igramo za sebe i za naše porodice, i onda kada se tako postavite na kraju dođe i rezultat. Od njega se može mnogo toga naučiti, u 99% slučajeva ostali treneri bi u određenim trenucima odreagovali burno, dok on nije takav. Šef je potpuno opušten, traži od nas normalne fudbalske stvari, a pre svega da igramo za sebe i za naše porodice. O njegovim ljudskim kvalitetima ne treba trošiti reči, svi znaju šta mi igrači mislimo o njemu.

Šampionska trka još uvek nije gotova, iako trenutno Crvena zvezda ima 10 bodova prednosti u odnosu na Partizan.

- Dok god ima matematičke šanse, ništa nije gotovo. Još uvek ima da se igra, imamo još jedan derbi i sportski je nadati se. Svesni smo u kakvoj situaciji se nalazimo, ali ne zavisi sve od nas.

Igor Vujačić, Crvena zvezda, Partizan
foto: Starsport

U plej-ofu Lige konferencija, Partizan će se sastati sa moldavskim Šerifom.

- Još uvek ih nismo dublje analizirali, ali čuo sam da imaju dosta internacionalaca. Sigurno je reč o jednoj veoma dobroj ekipi, koju ne smemo nikako da potcenimo. Moramo da pružimo naš maksimum, čak i više od toga ukoliko bude potrebno, da bi ostvarili cilj. Želimo da probijemo tu barijereu što se tiče osmine finala i da prođemo dalje.

Vujačić veruje da je konačno došlo vreme da Crna Gora zaigra na nekom od velikih takmičenja. Podsetimo, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Crna Gora se nalazi u grupi G gde su još Mađarska, Srbija, Bugarska i Litvanija.

- Ja se iskreno nadam pobedama, a koliko će to biti realno videćemo. Reprezentacija Srbije je u jednom usponu, iako to nije pokazala na Svetskom prvenstvu. Imaju ogroman kvalitet, pre svega napadački. Voleo bih da na okupljanje svi dođemo zdravi, i da ćemo pružati dobre partije. Mislim da je vreme da se Crna Gora nađe na nekom od velikih takmičenja.

Igor Vujačić
foto: Starsport

Koliko će biti teško da se zaustave Mitrović i Vlahović?

- Oni su napadači ekstra klase, vidite i sami kako igraju u svojim klubovima. Mogu da reše utakmicu iz jedne šanse, moramo biti fokusirani i skoncentrisani, pa ćemo videti.

Već godinama unazad, u poslednjoj liniji Crne Gore, 28-godišnji štoper čini sjajan tandem sa čuvenim Stefanom Savićem.

- Stefan Savić i ja se pre svega odlično slažemo van terena, pa je na terenu onda mnogo lakše. On je pre svega veliki čovek, pa tek onda i fudbaler. Svima mnogo znači kada je on u timu, tada smo mnogo čvršći i sugurano da od svih nas pravi još bolje igrače - zaključio je Vujačić u razgovoru za Kurir.

Kurir sport / A. Rakočević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track