OVO JE RAFAEL GOVERNOR RAFA: Prvi tamnoputi igrač u istoriji OFK Kikinde
Foto: S. Urošev

zanimljivo

OVO JE RAFAEL GOVERNOR RAFA: Prvi tamnoputi igrač u istoriji OFK Kikinde

Fudbal -

Nigerijac Rafael Governor Rafa, prvi tampoputi igrač u bogatoj istoriji OFK „Kikinde“ i jedini u Vojvođanskoj ligi, zadovoljan je što će njegov klub s čelne pozicije nastaviti prolećni deo lige.

Rafa je uveren da će jedan od najstarijih klubova u Srbiji, osnovan 1909. godine, uspeti da izbori povratak u Srpsku ligu:

-Igram na poziciji defanzivnog veznog, a u Srbiji sam od 2015. godine. U Kikindu sam stigao iz Botoša i ovo je moj treći klub. Najpre sam igrao u „Kolubari“, a živeo u Lazarevcu i Beogradu. Tamo sam sreo srodnu dušu. Moja supruga je iz sela Kusadak. Podarila mi je ćerkicu, a nadam se da ću u dogledno vreme dobiti i naslednika. Voleo bih da i on pođe očevim stopama- iskren je Rafa.

Kikinda
foto: S. Urošev

Da savlada srpski jezik nije bilo jednostavna. Za Kurir objašnjava i kako je naučio da govori srpski da ga, kako se to kaže, ceo svet razume:

-Da ovako dobro pričam srpski, zaslužna je moja tašta. Iskreno, nije bilo lako. Oni nisu znali engleski, dok sam ja natucao srpski. Izgleda da je i sarma iz Kusadaka, inače moje omiljeno jelo, doprinela da progovorim- smeje se Rafa.

Žao mu je u što u nižerazrednim fudbalskim ligama nema stranaca:

-Internacionalci mogu da igraju samo u eliti i Drugoj fudbalskoj ligi. Smatram da bi to trebalo da se promeni i tako unapredi kvalitet fudbala. Srećom, imam srpsko državljanstvo i pravo da nastupam u ovom rangu takmičenja- predočava Rafa.

Kikinda
foto: S. Urošev

Neki njegovi prijatelji iz Nigerije izrazili su želju da dođu u Srbiju:

-Voleli bi da se, kako kažu, ovde fudbalski usavrše, studiraju, a možda, poput mene, sretnu srodnu dušu. Mislim da Kikinda može da postane fudbalska baza Nigerijaca. Kad to kažem, mislim na dolazak na pripreme klubova i fudbalskih akademija iz moje otadžbine. Ovde mi mogli da se dodatno edukuju i odigrajuprijateljske utakmice. Verujem da ćemo uspeti ovu zamisao da realizujemo- smatra Rafa.

Ostaće zapisan u fudbalskoj istoriji

Poznato mi je da su, svojevremeno, dvojica tampoputih fudbalera igrali u drugom kikidskog klubu, u ŽAK-u. Međutim, nisu ostavili značajniji trag. Drago mi je što ću ostati upamćen kao prvi fudbaler iz Afrike koji je igrao u OFK „Kikindi“. Trudim se da svojim partijama i ponašanjem na terenu i van njega, zaista pokažem koliko mi je stalo do kluba

S.U. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track