ONI SU DEMOLIRALI PARTIZAN: Brazilac je peške pobegao iz Ukrajine, Togoanac ima priču kao Kanga, dok je život Amerikanca za film
Foto: Instagram

triling stranaca

ONI SU DEMOLIRALI PARTIZAN: Brazilac je peške pobegao iz Ukrajine, Togoanac ima priču kao Kanga, dok je život Amerikanca za film

Fudbal -

Trijumf ekipe Mladost GAT nad Partizanom u subotu na stadionu u Humskoj (0:4) odjeknuo je Evropom. Bilo je to prvorazredno iznenađenje, jer je tim koji se bori za opstanak srušio kandidata za Ligu šampiona.

Roman Gal, Kristijan Dal Belo, Emanuel Hakman
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Kako reče nedavno trener Mladosti GAT Ljubomir Ristovski, žao mu je što se više piše o debaklu Partizana, nego o veličanstvenoj pobedi njegovog tima nad favorizovanim rivalom.

Treba istaći junake trijumfa novosadskog kluba u Beogradu. Bilo ih je više, nema sumnje, a mi ćemo prednost dati trojici stranaca - Kristijanu Dal Belu, Romanu Galu i Emanuelu Hakmanu. Mada, nikako ne smemo zaboraviti Nemanju Milića, Novicu Maksimovića, Strahinju Tanasijevića, Đorđa Denića i mladog Jovana Mituljikića.

Upravo su Kristijan i Gal bili strelci dva gola protiv Partizana, dok je Hakman vrhunski komandovao odbranom novosadskog kluba.

Brazilac Kristijan Dal Belo (23) stigao je na mala vrata u Srbiju, iako se radi o fudbaleru ozbiljnog kvaliteta. Njegova životna priča i način na koji je došao u Novi Sad je za film. Naime, početkom 2022. godine Kristijan Dal Belo bio je član ukrajinske ekipe Zorja iz Luganjska, koja je od izbijanja sukoba u Donbasu 2014. godine svoje mesto pronašla u Lavovu, gradu na zapadu zemlje. Momak koji igra na mestu klasične "desetke" prošao je fudbalsku školu čuvenog Botafoga, a igrao je i za mlađe selekcije Brazila i klub Kaiksas.

Kada su počeli oružani sukobi u Ukrajini, Kristijan Dal Belo je sa još nekoliko sunarodnika izrazio želju da napusti zemlju. Sa saigračima Giljermeom i Žuninjom koji je bio u društvu supruge i trogodišnjeg sina uputio se autom ka granici sa Poljskom. Ogromne gužve uslovile su da Brazilci napuste vozilo i peške se upute ka Poljskoj. Po veoma hladnom vremenu i snegu prepešačili su 60 kilometara kako bi pobegli od ratnih dešavanja. Za razliku od svojih zemljaka koji se nisu vratili u Ukrajinu, Kristijan jeste, ali je u januaru 2023. odlučio da prelomi i prihvati poziv iz Srbije, do ekipe Mladost GAT. Ukrajinski Lavov zamenio je srpskim Novim Sadom.

Priča Romana Gala (28), takođe bi mogla da poslužo kao scenario za neki film. Rođen je u Parizu, u Francuskoj, ali se kao dečak sa roditeljima preselio u Ameriku. Igrao je za nekoliko velikih klubova poput DiSi Junajteda, Ostina i Kolumbusa. Bio je izrazito talentovan, pa je igrao i za sve selekcije SAD. Pružio je zapažene partije u dresu reprezentacije na omladinskom KONKAKAF prvenstvu 2015. godine kada je bio najbolji strelac sa pet golova, koliko je dao i Irving Lozano iz Meksika.

Karijeru je potom nastavio u Evropi, u Švedskoj i Norvečkoj, međutim nije sve bilo onako kako je zamislio. Imao je petogodišnji ugovor sa Malmeom, ali je u glavnom bio na pozajmicama. U januaru 2023. stigao je na Kipra u ekipu Paralimni. Navodno, nije prošao lekarske preglede, ugovor je propao i stigao je u Novi Sad u ekipu Mladost GAT.

Emanuel Hakman (27) rođen je u glavnom gradu Gane, Akri, kao dete iz mešovitog braka. Njegov otac je iz Gane, a majka iz Toga, pa ima pasoš obe države. Ima sličnu priču kao i fudbaler Crvene zvezde Gelor Kanga, samo što je on iz mešovitog braka, od oca iz Konga i majke iz Gabona.

Hakman je visok i izrazito snažan fudbaler. Radi se o polivalntnom igraču koji se dobro snalazi na poziciji centralnog defanzivca i desnog beka. Profesionalnu karijeru započeo je u klubu iz Gane Liberti, da bi u Evropi nosio dres portugalskih klubova Boaviste, Avesa, Portimonensea i Žil Visenta, iz kojeg je ove zime stigao u Novi Sad.

Prošle godine debitovao je za reprezentaciju Togoa, na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Sijera Leone (3:0).

Mladost GAT ove zime angažovala je čak 11 pojačanja. U Novi Sad su stigli - Saša Marković, Jovan Mituljikić, Đorđe Ćosić, Nikola Janković, Miroslav Bjeloš, Milan Savić, Srđan Grabež, Nemanja Milić, Roman Gal, Emanuel Hakman i Kristijan Dal Belo.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track