EKSKLUZIVNO - KURIR NA IZBORU ZA NAJBOLJEG FUDBALERA SVETA! MESI BEZ PREMCA: Argentinac dobio još jedno VELIKO PRIZNANJE
Foto: EPA/MOHAMED MESSARA

DODELA NAGRADA

EKSKLUZIVNO - KURIR NA IZBORU ZA NAJBOLJEG FUDBALERA SVETA! MESI BEZ PREMCA: Argentinac dobio još jedno VELIKO PRIZNANJE

Fudbal -

Specijalni izveštač iz Pariza: Milan Rašević

Fudbaler Pari Sent Žermena i prvak sveta sa selekcijom Argentine Lionel Mesi izabran je za najboljeg fudbalera planete u izboru FIFA ostavivši iza sebe klupskog druga Kilijana Mbapea (Francuska / PSŽ) i Karima Benzemu (Francuska / Real) u muškoj konkurenciji.

Mesi je ovu nagradu zaslužio osvajanjem titule na nedavnom Svetskom prvenstvu u Kataru.

Napadač PSŽ-a je bio najbolji i 2019. godine, a poslednja dva puta najbolji igrač bio je Poljak Robert Levandovski.

U ženskoj konkurenciji Aleksija Puteljas (Španija/Barselona) je iza sebe ostavila Bet Mid (Engleska/Arsenal) i Aleks Morgan (SAD/Orlando Prajd/San Dijego Vejv).

Puteljas je sa Barselonom igrala finale Lige šampiona

FIFA tradicionalno svake godine bira najbolje, a u glasanju učestvuju selektori i kapiteni svih reprezentacija, kao i po jedan novinar iz svake zemlje, a kao i prethodnih, i ove godine u prestižnom glasanju ućestvovao je novinar Kurira i naš specijalni izveštač iz Pariza Milan Rašević

Svčanost za izbor FIFA za najboljeg fudbalera sveta posle nekoliko godina pauze ponovo je održana uživo.

Adrijana Lima, Adriana Lima
foto: Profimedia

Posle gala večeri u milanskoj "Skali", ove godine domaćin ceremonije proglašenja najboljih igrača je bio je Pariz i dvorana "Salle Pleyel". Jedna od poslastica programa bila je i dodela nagrade za najbolje navijače, koju je uručila brazilski supermodel Adrijana Lima, koju je FIFA imenovala za prvog globalnog navijačkog ambasadora.

Rišarlison, Nejmar
foto: Profimedia

Nije bivša srpska snajka naša jedina veza sa ovom svečanošću, pošto se u konkurenciji za nagradu Ferenc Puškaš za najbolji gol godine, našao brazilski reprezentativac Rišarlison za pogodak protiv Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Pele
foto: Instagram

Sjajno veče nije bilo posvećeno samo proglašenju najboljih za prethodnu godinu, budući da je deo programa bio u čast nedavno preminulog "kralja fudbala", Brazilca Pelea,čija je udovica Marsija prisustvovala svečanosti u Parizu.

Lionel Skaloni
foto: EPA/JALAL MORCHIDI

Najbolji trener u muškom fudbalu je selektor Argentine Lionel Skaloni, koji je tu južnoameričku reprezentaciju vodio do treće titule prvaka sveta.

U ženskoj konkurenciji pobedu je odnela Holanđanka Sarina Vigman, koja je sa selekcijom Engleske postala prvak Evrope.

Za najboljeg golmana proglašen je argentinski čuvar mreže i član Aston Vile Emilijano Martines, dok je u ženskoj konkurenciji nagradu odnela golman reprezentacije Engleske Meri Erps.

Nagrada za najbolji gol otišla je u ruke Poljaku Marčinu Oleksiju, koji je na štakama postigao pogodak "makazicama".

Nagrada za fer plej pripala je Gruzijcu i članu Kremonezea Luki Ločošviliju, dok su za najbolje navijače proglašene pristalice Argentine.

Ovo su svi laureati:

Emilijano Martinez -najbolji golman sveta

Lionel Skaloni - najbolji trener

Meri Erps - najbolji ženski golman sveta

Sarina Vigman - najbolji ženski trener sveta

Martin Oleski - najbolji gol godine

Luka Lokošvili - fer plej

Argentina - navijači

Aleksija Puteljas - najbolji ženski fudbaler sveta

Lionel Mesi- najbolji fudbaler sveta

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track