OVIH PET IGRAČA SU SVEŽA SRPSKA KRV: Rođeni su van Srbije, ili su odrasli u inostranstvu, ali žive da zapevaju "BOŽE PRAVDE"
Foto: EPA/Gabriele Menis, Instagram, Starsport, EPA/Sebastien Nogier, EPA/Rui Minderico

piksijev i dikin rad

OVIH PET IGRAČA SU SVEŽA SRPSKA KRV: Rođeni su van Srbije, ili su odrasli u inostranstvu, ali žive da zapevaju "BOŽE PRAVDE"

Fudbal -

Srbija odavno nije imala koristi od fudbalera rođenih van granica matične države.

Fudbaleri Srbije, Kvalifikacije, Škotska, Neven Subotić

Sećamo se Nemanje Gudelja, Nevena Subotića, Zdravka Kuzmanovića, Aleksandra Prijovića, Miloša Veljkovića, Ivana Ergića i Danijela Ljuboje, ali i propuštenih prilika kod Marka Marina, Aleksandra Dragovića, Marka Arnautovića, Zlatka Junuzovića...

Dragan Stojković Piksi, Stevan Stojanović
foto: FSS

Danas u FSS vladaju očigledno drugi vetrovi. Pored talentovanih igrača u Srbiji, prate se i naši momci u inostranstvu. I što je još važnije, radi se. Sportski direktor Stevan Stojanović i selektor Dragan Stojković uspeli su za dve godine, koliko su na rukovodećim funkcijama, privole čak petoricu fudbalera rođenih van granica Srbije, ili koji su odrasli u inostranstvu, da obuku crveni dres Orlova.

Lazar Samardžić
foto: Profimedia

Poslednja dvojica u nizu su Lazar Samardžić i Vladan Kovačević. Prvi je mogao da bude golman reprezentacije BiH, drugi fudbaler Nemačke, zemalja u kojima su rođeni.

Vladan Kovačević
foto: Profimedia

Pre njih, umesto Kanade dres Srbije izabrao je Stefan Mitrović. I Srđan Babić, iako je bio zlatni orlić sa Novog Zelanda, imao je ponudu FS BiH, ali je posle jednog poziva sa Terazija odlučio da igra za Srbiju.

Mile Svilar
foto: EPA

Prava borba vođena je i za Mileta Svilara, čuvara mreže rođenog u Belgiji.

- Ponosni smo na ono što je urađeno. Imamo petoricu momaka koji su budućnost srpske reprezentacije. Moramo još više pažnje da poklanjamo momcima koji su rođeni van Srbije, a koji Srbiju poreklom doživljavaju kao svoju zemlju. Tek ćemo u budućnosti biti svesni koliko će nam doneti igranje Samardžića, Kovačevića, Mitrovića i Svilara - rekao je za Kurir Stevan Stojanović i dodao:

Stefan Mitrović, Srđan Babić
foto: Fudbalski Savez Srbije

- Srđana Babića smo praktično izgubili, odnosom pojedinaca prema njemu, ali taj momak toliko voli Srbiju da je sa njim bilo dovoljno pričati svega nekoliko minuta. I vratiti ga u jato kojem pripada.

Akcija skautiranja po inostranstvu se nastavlja, nema stajanja.

- Naravno, radimo i dalje. Istim intenzitetom. Pratimo našu decu, ali ne iznosimo imena u javnost dok ne završimo posao. Jer i zemlje u kojima su rođeni rade, tako da uz uzajamno uvažavanje gledamo da ponudimo bolju perpsketivu, a igramo i na patriotizam, što je mnogo važna stavka - zaključio je Stevan Stojanović.

Lazar Samardžić

Godine: 21

Mesto rođenja: Berlin

Pozicija: ofanzivni vezni

Klub: Udineze

Vrednost: 4.500.000

Vladan Kovačević

Godine: 24

Mesto rođenja: Banjaluka

Pozicija: golman

Klub: Rakov

Vrednost: 5.000.000

Stefan Mitrović

Godine: 20

Mesto rođenja: Kruševac

Pozicija: levo krilo

Klub: Crvena zvezda

Vrednost: 2.500.000

Srđan Babić

Godine: 26

Mesto rođenja: Banjaluka

Pozicija: štoper

Klub: Almerija

Vrednost: 3.000.000

Mile Svilar

Godine: 23

Mesto rođenja: Antverpen

Pozicija: golman

Klub: Roma

Vrednost: 1.800.000

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track