POZVALI SMO TOLETA KARADŽIĆA I PITALI GA ŠTA MISLI O DŽAJIĆU I VIDIĆU: Ovakav njegov odgovor nismo očekivali!
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

fudbal

POZVALI SMO TOLETA KARADŽIĆA I PITALI GA ŠTA MISLI O DŽAJIĆU I VIDIĆU: Ovakav njegov odgovor nismo očekivali!

Fudbal -

Mišljenje Tomislava Karadžića uvek je bilo relevatno i uvažavano u fudbalskim krugovima u Srbiji.

Tomislav Karadžić
foto: Dado Đilas

A, kako i ne bi kada je ovaj privrednik iz Subotice vedrio i oblačio na raznim funkcijama u srpskom u jugoslovenskom fudbalu više decenija. Vodio je krovnu organizaciju, Fudbalski savez Srbije od 2008. do 2016. godine. Pre toga bio predsednik FK Partizan, FS Vojvodine, prvi čovek FS Srbije i Crne Gore, u dva mandata i potpredsednik. U prvoj godini njegovog predsednikovanja Partizanom, taj klub je osvojio titulu, a onda su crno-beli zaređali još pet sezona sa dominacijom u srpskom fudbalu.

Prošle nedelje, čuli smo se sa Tomislavom Karadžićem i pitali ga da li bi hteo da priča o izborima u Fudbalskom savezu Srbije koji će biti održani u utorak. Da kaže šta misli o kandidatima Draganu Džajiću i Nemanji Vidiću, o njihovim timovima, o tome šta bi novo mogli da donesu srpskom fudbalu. Odlično poznaje ne samo kandidate, već i njihove saradnike, sa nekima je blisko sarađivao poput Dragoljuba Vukadinovića, Milorada Mažića, Ljubišu Tumbakovića, Vladimira Petrovića Pižona...

Tomislav Karadžić, Dragan Đurić, Slaviša Jokanović, Ivan Tomić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Rekao nam je popularni Tole da ga pozovemo od ponedeljka. Nedelja za nama bila je burna, u medijima su se pojavljivali i Vidić i Džajić, gostovali na nacionalnoj televiziji. A, onda je došao i pravi trenutak da čujemo mišljenje nekadašnjeg apsolutnog vladara domaćeg fudbala.

- Neću da se mešam u izbore! Sačekajte još malo. Pričaću o tome kad prođu izbori - iznenadio je Tomislav Karadžić novinara Kurira.

Podsetili smo ga na raniji dogovor, ali smo dobili nemušt odgovor.

- Budite strpljivi. Šta je još jedan, ili dva dana. Neka sve prođe, pa ću pričati u utorak - pokušao je da objasni Tole.

Slaviša Kokeza, Tomislav Karadžić
foto: Beta Branislav Božić

Nismo više hteli da ubeđujemo Tomislava Karadžića, bilo nam je jasno da ne želi da priča javno, niti da iznese svoje mišljenje o Draganu Džajiću i Nemanji Vidiću. Nismo ni saznali hoće li u utorak doći na sednicu, za koga će glasati... Legitimno, ima čovek pravo na to.

Karijeru sportskog radnika Tomislav Karadžić (84) započeo je u Odbojkaškom klubu Spartak iz Subotice 1969. godine na mestu potpredsednika. Za vreme njegovog angažovanja klub je ostvario svoje najbolje rezultate. Bili su prvaci Srbije 1975. godine a već naredne sezone osvojili su 3. mesto u Kupu evropskih šampiona u Briselu, što je bio prvi klubski trofej u Jugoslaviji.

Tomislav Karadžić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Tomislav Karadžić je u dva navrata bio i predsednik FK Spartak. Predsednik Fudbalskog saveza Srbije bio je od 2008. do 2016. godine. Za to vreme A selekcija je izborila plasman na Svetsko prvenstvo 2010. koje je održano u Južnoj Africi. Tada je ušao u ozbiljan sukob sa selektorom Radomirom Antićem, koji je rezultirao lošom atmosferom i preranim ispadanjem sa Mundijala, a onda i fijaskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Izgubio je sudski spor sa Radomirom Antićem i Savez je morao da isplati više od 2.000.000 evra selektoru, kao i da pokrije troškove suđenja u Lozani.

Za vreme mandata Tomislava Karadžića selekcija do 20 godina, predvođena Veljkom Paunovićem postala je prvak sveta 2015. na Novom Zelandu, a dve godine ranije Srbija je u Litvaniji bila omladinski prvak Evrope, kada je selektor bio Ljubinko Drulović. UEFA je finansirala većim delom izgradnju “Srpske kuće fudbala”, modernog sportskog kompleksa u Staroj Pazovi baš kada je Karadžić bio predsednik Saveza.

Tomislav Karadžić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Kada je Slaviša Kokeza preuzeo mesto predsednika FSS, dodelio je zvanje počasnog predsednika Saveza Tomislavu Karadžiću, izjednačivši ga sa čuvenim Miljanom Miljanićem Čičom, najvećim trenerom i reformatorom kojeg je srpski i jugoslovenski fudbal ikada imao.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track