ODERMAT POBEDOM U KRANJSKOJ GORI OSIGURAO VELIKI KRISTALNI GLOBUS: Ovo je bio još jedan savršen dan za mene...
Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

SKIJANJE

ODERMAT POBEDOM U KRANJSKOJ GORI OSIGURAO VELIKI KRISTALNI GLOBUS: Ovo je bio još jedan savršen dan za mene...

Ostali sportovi -

Švajcarski skijaš Marko Odermat osigurao je veliki Kristalni globus, koji se dodeljuje najboljem takmičaru u Svetskom kupu, pošto je slavio u veleslalomu u Kranjskoj gori.

Odermat je izgradio značajnu prednost posle prve vožnje i na kraju je slavio s vremenom 2:16,65 minuta za svoju desetu pobedu ove sezone.

On je bio za 0,23 sekunde brži od Francuza Aleksija Panturoa, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Norvežanin Henrik Kristofersen sa 0,37 sekundi zaostatka za pobednikom.

"Ovo je bio još jedan savršen dan za mene. Bili su veoma topli uslovi, nije bilo lako ostati koncentrisan na startu. Nije bilo lako skijati, ali sam veoma srećan što sam pobedio u ovoj trci", rekao je Odermat.

Marko Odermat
foto: Sean M. Haffey / Getty images / Profimedia

Švajcarac je tako postao prvi skijaš koji je osvojio najprestižniju titulu u ovom sportu dva puta uzastopno otkako je Austrijanac Marsel Hiršer pobedio osam puta od 2012. do 2019. godine.

U generalnom poretku Svetskog kupa, Odermat sada ima 1.726 bodova, 486 više u odnosu na drugoplasiranog Norvežanina Aleksandera Omota Kildea. Treći je Kristofersen sa 934 boda.

Odermat, koji je već osvojio mali Kristalni globus u superveleslalomu, mogao bi ovog vikenda da obezbedi titulu i u veleslalomu.

Pred sutrašnji drugi veleslalom u Kranjskoj Gori, Odermat je preuzeo prvo mesto u poretku te discipline i sada ima 640 bodova, 140 više od Kristofersena.

"Gotovo je tek kad bude gotovo. Henrik će sigurno pokušati da me pobedi sutra", rekao je Odermat.

Švajcarski skijaš je trijumfovao u pet od osam veleslaloma ove sezone, a osvojio je i svetsko zlato u ovoj disciplini prošlog meseca.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track