IGRALI SMO ZA SVINJSKE POLUTKE, INFLACIJA JE JELA PLATU! Grof Božović: Primim 500 maraka, a ona kod dilera vredi samo 250!
Foto: Zorana Jevtić

JEZIVO VREME

IGRALI SMO ZA SVINJSKE POLUTKE, INFLACIJA JE JELA PLATU! Grof Božović: Primim 500 maraka, a ona kod dilera vredi samo 250!

Fudbal -

Miodrag Božović, nekadašnji trener Crvene zvezde, prisetio se perioda sankcija 1992. do 1994. godine, kada je nosio crveno-beli dres.

Miodrag Božović, Miodrag Božović Grof, Ispovest, životna Priča
foto: Privatna Arhiva

Bilo je to vreme ratnog okruženja, galopirajuće inflacije, sankcija i totalnog raspada jugoslovenskog društva.

- U to vreme bilo je teško svakom čoveku u Srbiji, pa i nama fudbalerima. Igrali smo za svinjske polutke, to je istina. Plata mi je bila oko 500 maraka. I kada je dobijem, ja pravac hotel "Metropol" - priča za Kurir Miodrag Božović i dodaje:

- Tamo smo se hranili mi fudbaleri, a i imali smo jednog našeg druga Mileta Jeknića, bivšeg boksera iz Berana, koji nam je menjao dinare u marke po povoljnijem kursu I sad, ja od Marakane do Metropola dođem za desetak minuta kolima i umesto 500 dobijem 250 maraka. Onda možeš da zamisliš kakva je to inflacija bila.

meso, polutke
foto: Profimedia

Ubistva u Beogradu dešavala su se svakodnevno, priseća se Miodrag Božović. Tada je svaki čovek imao oružje uz sebe.

- Šest meseci sam živeo u hotelu "Mladost", a posle sam se preselio u stan u Gospodar Jovanovoj. Retko sam izlazio, nije mi bila atmosfera, jer su svuda bili naoružani muškarci, a meni je to smetalo. Mislim da se klub zvao "Promocija", gde sam jednom otišao sa par igrača iz Zvezde. Uđe racija, kažu - ruke na sto! Goran Maslovar i ja jedini nismo imali oružje - prisetio se Grof i nastavio:

- Poznavao sam mnoge žestoke momke koji su voleli Zvezdu i Partizan, bili su korektni, takav život je bio, morao si da ih upoznaš. Ljudi su se tada oblačili u Sava centru, tamo je bilo fensi butika, radilo je Čumićevo sokače, svaki dan je neko bio ubijen na ulicama Beograda. Ma, grozno vreme.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track