KO JE IGRAČ KOGA PIKSI OTIMA ŠVAJCARCIMA Igra fantastično već dve sezone u dresu tamošnjeg VELIKANA, a evo za koga navija u SRBIJI
Foto: Printskrin/Instagram

na skeneru kurira

KO JE IGRAČ KOGA PIKSI OTIMA ŠVAJCARCIMA Igra fantastično već dve sezone u dresu tamošnjeg VELIKANA, a evo za koga navija u SRBIJI

Fudbal -

Darian Maleš trebalo bi da bude novo blago fudbalske reprezentacije Srbije. Posle Lazara Samardžića, Vladana Kovačevića, Mileta Svilara...

Darian Maleš
foto: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

Radi se o momku koji je rođen u Lucernu u Švajcarskoj, koji je fudbalski prohodao i afirmisao se u zemlji iz koje je Srbija pre nešto više od decenije dobila Zdravka Kuzmanovića. Darian Maleš je dete Srba iz Republike Srpske, odakle poreklo vode njegovi roditelji.

Otac Biljan Maleš veliki je zaljubljenik u sport i on je taj koji je usadio svom nasledniku ljubav prema fudbalu. Radi se o bivšem košarkašu, koji je bio uzor svom sinu. Veliku podršku ima i od tri godine mlađe sestre Anje. I majka takođe obožava sport.

- Sestra je uvek tu za mene, čak i kada mi ne ide tako dobro. Otac je nekada bio strastveni košarkaš. Često sam sa njim igrao košarku kada sam bio klinac. Imao sam čak i koš u svojoj sobi, maštao sam da postanem košarkaš - otkrio je Darian Maleš u razgovoru za "Luzerner Zeitung" i nastavio:

- Otac skoro da ne propušta nijednu moju utakmicu. On je moj uzor. Zajedno volimo da gledamo utakmice Crvene zvezde u Evroligi. Kad samo pomislim na svoju majku, njoj uopšte nije lako sa tatom i sa mnom, posebno kad je sport u pitanju.

Dariana Maleša primetili su skauti Intera u mlađim kategorijama Lucerna i čim je napunio 18 godina transfer je kompletiran za 2.500.000 evra. Obožava Mančester junajted. Završio je srednju školu za poslovni menadžment.

- Navijam za Mančester junajted jer je tamo igrao moj idol Kristijano Ronaldo - otkrio je budući srpski reprezentativac.

Prvobitno, Darian Maleš trebalo je da ode na pozajmicu u Parmu, međutim klub ga je poslao u Đenovu, gde nije igrao. Vrlo brzo je pronađeno rešenje i Srbin sa švajcarskim pasošem prešao je u Bazel, gde već dve sezone briljira, a klub planira da ga na kraju sezone otkupi od Intera.

- Ostanite na zemlji i naporno radite svaki dan - moto je Dariana Maleša.

Ovaj mladić ima izrazito snažno telo, za svojih 189 centimetara i 76 kilograma. Igra na mesto ofanzivnog veznog igrača, šutira levom nogom, a može da igra i po boku. Izrazito je staložen i miran na terenu, nije sklon incidentima i dobro kontroliše temperament, što je očigledno posledica života u Švajcarskoj.

- Vredno radim da bih bio u vrhunskoj formi. U današnjem fudbalu to je neizbežno - rekao je jednom prilikom Maleš.

Valja istaći da je Darian Maleš izveo odlučujući jedanesterac u penal završnici protiv Slovana u Bratislavi. Tada je svojim golom trasirao plasman u četvrtfinale Bazelu u UEFA Ligi konferencije. Nedavno je dobio poziv za mladu reprezentaciju Švajcarske, zajedno sa još jednim igračem koji ima srpsko poreklo napadačem nemačkog drugoligaša Darmštata Filipom Stojilkovićem.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track