NIŠTA GA NEĆE SPREČITI DA BRANI ZA SRBIJU: Neverovatan potez Vladana Kovačevića, golmana iz REPUBLIKE SRPSKE! U pomoć zove HRVATE
Foto: Profimedia

patriotizam

NIŠTA GA NEĆE SPREČITI DA BRANI ZA SRBIJU: Neverovatan potez Vladana Kovačevića, golmana iz REPUBLIKE SRPSKE! U pomoć zove HRVATE

Fudbal -

Vladan Kovačević, golman poljskog Rakova, najavljen je na početku godine kao veliko pojačanje fudbalske reprezentacije Srbije.

Vladan Kovačević
foto: JAKUB ZIEMIANIN/Profimedia

Međutim, papirologija i određeni propisi FIFA uslovili su da Vladan Kovačević ne debituje za Srbiju na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na utakmicama protiv Litvanije i Crne Gore.

O čemu se zapravo radi? Vladan Kovačević, rođeni Banjalučanin, do sada je branio za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. A, tu je izgleda FIFA donela neke nove propise, koji bi mogli da uspore, ili čak učine da ne debituje za reprezentaciju Srbije.

Prema pravilima FIFA koja važe od 2020. godine, fudbaler koji je stariji od 21 godine, a zaigra na zvaničnoj utakmici za jednu reprezentaciju, više nema pravo da menja sportsko državljanstvo.

Vladan Kovačević
foto: Norbert Barczyk / Zuma Press / Profimedia

Prema navodima sarajevskih medija, Vladan Kovačević je 13. oktobra 2020. imao 22 godine i 183 dana, a tog je dana igrao zvaničnu utakmicu za U-21 selekciju BiH protiv Nemačke.

Da li je pravilo jasno, jer ako jeste, Vladan Kovačević nema mogućnost da promeni sportsko državljanstvo, a samim tim ni da zaigra za Srbiju. Zato su advokati koji zastupaju Vladana Kovačevića detaljno predstavili dokumentaciju FIFA.

I sve to u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije. Od ovog novog pravila FIFA u praksi je odstupano nekoliko puta, u poslednje tri godine. Ovu informaciju potvrdio je agent Vladana Kovačevića, Franjo Vranković, koji je izričito naglasio da niko nije tužio FIFA, niti ima nameru da to čini.

Borna Sosa
foto: Hasan Bratic / Sipa Press / Profimedia

Pravni zastupnici Vladana Kovačevića slučaj koji je u razmatranju pred FIFA, temelje na primeru Borne Sose, koji je zbog identične stvari ipak zaigrao za Hrvatsku, iako je pre toga bio član selekcije Nemačke. Ubeđeni su da će golman uskoro dobiti papir iz FIFA koji će mu omogućiti da brani za Srbiju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track