PRVI SUSRET POSLE SMRTONOSNOG STAMPEDA: Dva rivalska kluba odigrala prvi međusobni meč posle KATASTROFE u Indoneziji
Foto: AP/Hendra Permana

humanost iznad svega

PRVI SUSRET POSLE SMRTONOSNOG STAMPEDA: Dva rivalska kluba odigrala prvi međusobni meč posle KATASTROFE u Indoneziji

Fudbal -

Utakmica između indonežanskih fudbalskih klubova Arema i Persebaje odigrana je u utorak pod jakim merama bezbednosti i bez publike, nakon što je njihov poslednji duel u oktobru prošle godine završio smrtonosnim stampedom.

Tokom stampeda na stadionu u Malangu 1. oktobra prošle godine stradalo je 135 osoba, uključujući i više od 40 dece.

Indonezija, stampedo, fudbalska utakmica
foto: EPA/H Prabowo

Utakmica u utorak održana je u Južnoj Džakarti na stadionu u vlasništvu policije i završila je pobedom Persebaje sa 1:0, a nije zabeležen nijedan incident.

"Rivalstvo traje samo 90 minuta. Svi smo braća, humanost je iznad svega", saopštila je Persebaja na svom Instagram nalogu.

Meč tamošnje prve lige prvobitno je trebalo da se održi u martu, ali je odložen i pomeren na neutralni teren zbog rizika od navijačkih nereda.

Policija je u oktobru upad navijača na teren opisala kao "pobunu", a preživeli su osudili prekomernu upotrebu sile bezbednosnih snaga.

Sud je 16. marta jednog policajca osudio na 18 meseci zatvora, ali je dvojicu oslobodio. Osuđeni su i organizator utakmice i menadžer zadužen za obezbeđenje.

Fudbalska takmičenja u toj azijskoj zemlji suspendovana su nakon tragedije, a sa fudbalom je nastavljeno početkom decembra.

Indonezija je trebalo da bude domaćin Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina (od 20. maja do 11. juna), ali joj je Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) oduzela domaćinstvo usled diplomatskog zapleta u vezi sa nastupom Izraela.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track