"AJMO USTAŠE! SLOVO 'U' PO KAPI SE ŠEĆE, UBIĆEMO, ZAKLAĆEMO KO SA NAMA NEĆE" Evropa zgrožena ustaškim orgijama hrvatskih navijača
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

SRAMNO!

"AJMO USTAŠE! SLOVO 'U' PO KAPI SE ŠEĆE, UBIĆEMO, ZAKLAĆEMO KO SA NAMA NEĆE" Evropa zgrožena ustaškim orgijama hrvatskih navijača

Fudbal -

Navijači Hajduka iz Splita napravili su niz incidenata tokom boravka u Švajcarskoj gde su omladinci tog tima igrali u finalu Lige šampiona za mlade.

Fudbaleri Hajduka mlađi od 19 godina napravili su veliki uspeh pošto su vršnjake Šahtjora iz Donjecka, Mančester sitija, Borusije Dortmund i Milana. U finalu su poraženi ubedljivo, rezultatom 5:0, a mediji u Evropi pišu o problemima koje su prouzrokovali navijači ekipe iz Splita.

Finalni meč odigran je u ponedeljak u Ženevi pred blizu 10.000 gledalaca, a hrvatski tim je imao veliku podršku, pošto su najvatreniji navijači, članovi popularne grupe "Torcida", došli na ovu utakmicu i izazvali haos. Između ostalog, na ulicama ovog grada mogle su da se čuju ustaške pesme.

Oni su se već u petak, tri dana pre utakmice, potukli sa navijačima Servetea.

"To je grupa ultrasa prilično poznata u lošem smislu reči u Evropi, skloni su verovanju da su gotovo svuda domaćini", rekao je Aleksandre Brahijer, portparol ženevske policije, a prenosi "Index".

1 / 6 Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

On je dodao da su pomenutu tuču policajci smirili koristeći gumene metke.

Neredi su se nastavili u ponedeljak, uoči i nakon finalne utakmice. Huligani su od jutra po kafićima u gradu pili i odlazili bez plaćanja računa, na kraju su se sukobili sa policijom, a tuče je bilo i nakon utakmice, istakao je Brahijer.

Švajcarski "TDH" objavio je snimak na kojem se vidi "Torcida" kako na ulicama Ženeve peva ustaške pesme.

Konkretno, moglo je da se čuje: "Ajmo, ajmo, ustaše, ustaše, slovo u, slovo u, po kapi se šeće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće", može da se čuje na snimku.

"Potpuno je neverovatno čuti ovu vrstu pozivanja na fašizam na ulicama. Nismo navikli na ovakve demonstracije pune mržnje u srcu Ženeve", rekao je Johan Gurfikil, generalni sekretar CICAD-a, švajcarske koordinacije zajednica za borbu protiv antisemitizma.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track