ALBANCI SE DIVE SRBINU, A ON SE DRUŽI SA PRAVOSLAVNIM SVEŠTENICIMA: Bog je uz mene, ne mogu da izgubim, kaže trener Skenderbega
Foto: FK Skenderbeg/Instagram, Privatna Arhiva

piše istoriju

ALBANCI SE DIVE SRBINU, A ON SE DRUŽI SA PRAVOSLAVNIM SVEŠTENICIMA: Bog je uz mene, ne mogu da izgubim, kaže trener Skenderbega

Fudbal -

Čuda pravi Ivan Gvozdenović u Albaniji. Podiže tamošnjeg fudbalskog velikana klub Skenderbeg iz pepela.

Ivan Gvozdenović
foto: KF Skenderbeg/Instagram

Kada je Ivan Gvozdenović preuzeo Skenderbeg, ekipa je bila na sedmoj poziciji, a danas je lider Druge lige i na dobrom putu da se vrati u elitni rang. Došao je posle razgovora sa predsednikom Ardjanom Takajem.

Klub koji nosi naziv po srpskom srednjovekovnom junaku Đurađu Kastriotu, kasnije vladaru prostora današnje Albanije, kažnjen je 2018. desetogodišnjom zabranom u UEFA takmičenjima zbog nameštanja utakmica. Morali su tada da plate još 1.000.000 evra.

Otada Skenderbeg iz Korče, grada u blizi granice sa Grčkom, tavori i igra u nižim rangovima. Dva kola ostala su do kraja prvenstva u Drugoj ligi i jedan trijumf vodi Ivana Gvozdenovića u elitu.

Ivan Gvozdenović
foto: KF Skenderbeg/Instagram

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Ivan Gvozdenović kaže za Sportski žurnal da kao Srbin nema problema u Albaniji.

- Svuda je živo i euforično, ljudi srdačni i galantni. Šanse nema da platiš ceh, a selfiji samo pucaju. Taksisti jedini odolevaju, naplate svaki metar - kroz smeh priča Ivan Gvozdenović.

Ivan Gvozdenović
foto: KF Skenderbeg/Instagram

U Korči, na srpsom se grad kaže Gorica, ima veliki broj pravoslavnih hramova. Tu se Ivan Gvozdenović oseća kao kod kuće, jer se druži sa sveštenicima.

- Mene je trener omladinaca Skenderbega nedavno video sa četvoricom sveštenika. Gledali smo odbojkašku utakmicu našeg kluba sa Partizanijem. Pričao mi je tada i rekao, sad znam zašto nisi izgubio nijednu utakmicu - prepričava anegdotu Gvozdenović i nastavlja:

Ivan Gvozdenović
foto: Privatna Arhiva

- Pitao sam ga zbunjeno, zašto? A, on mi reče, zato što sam non-stop u društvu pravoslavnih sveštenika. Inače, sve naše utakmice prate sveštenici, druže se sa predsednikom Takajem. Njemu su u šali rekli. Čim ste doveli pravoslavca za trenera, Bog je otad uz vas.

Ivan Gvozdenović (44) imao je bogatu fudbalsku karijeru, gde je posle Crvene zvezde igrao za belgijski Briž i francuski Mec. Okončao ju je u Albaniji igrajući za Skenderbeg tri godine i jednu sezonu za Kukeši.

Kurir sport/Sportski žurnal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja