PRE 12 GODINA IGRALI U EVROPI, SAD ISPALI U AMATERSKI RANG: FK Rad dospeo na najniže grane, seli se u Srpsku ligu
Foto: FK Rad

PRE 12 GODINA IGRALI U EVROPI, SAD ISPALI U AMATERSKI RANG: FK Rad dospeo na najniže grane, seli se u Srpsku ligu

Fudbal -

Klub s Banjice dospeo na najniže grane u poslednjih pola veka, seli se u Srpsku ligu

Nekada su od plavo-belih s Banjice strepeli Crvena zvezda i Partizan, nekada su se na stadionu „Kralj Petar Prvi“ igrale evropske utakmice, a sada je fudbalski klub Rad pao na najniže grane u poslednjih pola veka.

Popularni „građevinari“ poraženi su od Loznice sa 3:0 u Prvoj ligi Srbije i tako su ispali u Srpsku ligu, amaterski nivo fudbala u našoj zemlji. Doživeli su sudbinu OFK Beograda...

Uspešni dani u Radu Milan Borjan
Uspešni dani u Radu Milan Borjanfoto: Starsport/Srđan Stevanović

A kad se vrati film malo više od decenije unazad - izgleda neverovatno koliko je brutalan sunovrat kluba s Banjice. Naime, Rad je u sezoni 2010/11. zauzeo četvrto mesto na tabeli Superlige Srbije, a na svom kontu je imao 52 boda i izborio kvalifikacije za Ligu Evrope. Na golu je tada stajao sadašnji golman Crvene zvezde i reprezentacije Kanade Milan Borjan, a igrali su Luka Milivojević, Predrag Luka... Tada je tim pretrpeo samo šest poraza u veoma jakoj konkurenciji.

Tako je naredne sezone najpre odigran meč s predstavnikom San Marina Tre Pene na stadionu Obilića, a domaći su slavili sa 6:0, pa je revanš bio samo formalnost. Rad je slavio i u gostima sa 3:1, a naredi rival je bio ozbiljniji, grčki Olimpijakos Volos. „Građevinari“ nisu uspeli da preskoče ovu prepreku. Volos je slavio na stadionu Obilića sa 1:0, a u Grčkoj je bilo 2:1.

Stvarnost je mnogo surovija, fudbaleri beogradskog kluba u poslednja četiri kola Prve lige Srbije osvojili su samo bod, pa su tri kola pre kraja izgubili svaku šansu da ostanu u ovom rangu takmičenja.

DERBI U SUPERLIGI

Čukarički i Vojvodina za Ligu šampiona

Derbi Superlige Srbije biće odigran danas, Čukarički će ugostiti Vojvodinu. I jednima i drugima „igra“ samo pobeda, odnosno tri boda. Trijumf „brđane“ ostavlja u trci za drugo mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok slavlje Novosađanima daje nadu da bi i oni mogli da se uključe u trku za mesto koje vodi u doigravanje za elitni UEFA rang.

Kuriri.rs/ Predrag Gajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track