OD BETON DO PREMIJER LIGE: Neverovatna priča kluba koji na Vembliju igra NAJSKUPLJI meč na svetu
Foto: Joe Toth / Shutterstock Editorial / Profimedia

Championship

OD BETON DO PREMIJER LIGE: Neverovatna priča kluba koji na Vembliju igra NAJSKUPLJI meč na svetu

Fudbal -

Fudbaleri Lutona nalaze se na samo 90 minuta od promocije u Premijer ligu i o njima priča cela engleska fudbalska javnost.

Ali to nije samo zbog povratka u elitno takmičenje, već i zbog nečeg važnijeg, a to je vraćanje kluba na stare staze uz pomoć neverovatnih navijača i dobre volje svih koji vole klub.

Luton ima zaista neverovatnu priču. U junu 2008. godine im je oduzeto čak 30 bodova, jer su se našli u finansijskim problemima, treći put u devet godina. Od 2006. godine osam sezona zaredom Luton je tonuo sve dublje i dublje, tri sezone nisu mogli da preskoče englesku Nacionalnu ligu, jer su dva puta gubili polufinale i jednom finale plej-ofa.

Ipak, ono što definitivno pravi razliku sa ostalim klubovima su navijači. Oni nisu odustajali ni tada, ni kada je klub bio na najnižim granama u istoriji. Stadion je uvek bio pun do poslednjeg mesta, bilo da je u pitanju peti rang takmičenja ili Championship.

Uspon "Šeširdžija" počeo je dolaskom sadašnjeg pomoćnika Mika Harforda koji je 2019.godine preuzeo klub od sadašnjeg šefa stručnog štaba Nejtana Džonsa.

Džons je posle tri sezone uveo klub u treći rang, a potom ga, pošto je početkom 2019. dobio otkaz, ponovo preuzeo godinu i po dana kasnije, pa sada ruši granice i izvan svih očekivanja kvari planove znatno skupljim ekipama.

Koliko ovi ljudi vole svoj klub govori podatak da Džons vratio da spase klub ispadanja u Championshipu žaleći za prethodnom odlukom.

Ono što Luton odvaja od ostalih klubova pogotovo u nižim ligama, a o Premijer ligi da ne govorimo je transparentna finasijska politika i ulaganje u mlade igrače. Oni kupuju jeftino, neki bi rekli najjeftinije moguće, ali onda uz pravilan rad, razvoj, trening i posvećenost imaju za cilj da prodaju i na taj način zarade.

Ali ni to ne rade po svaku cenu, nemaju potrebu da svake godine prodaju. Tome u prilog ide neverovatan podatak da je najveći transfer u istoriji kluba kupovina Simona Sluge u julu 2019. za milion i po funti.

Još veće čudo predstavlja činjenica da klub sa trećim najmanjim budžetom u ligi igra rame uz rame sa mnogo bogatijim i finansijski moćnijim klubovima.

Sada kada iz ove perspektive posmatraju dešavanja niko više i ne osvrće na probleme koje su prebrodili. Jednostavno to je sada iza njih, ali i bez obzira na to ovaj klub ima efikasan i već dokazan sistem. To je sistem rada sa mladim igračima kojima su svi u klubu apsolutno posvećeni i svi funkcionišu kao jedna velika porodica, što ovaj klub zapravo i jeste.

Luton
foto: Joe Toth / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sada kada se nalaze na samo 90 minuta od plasmana u najbolje takmičenje u zemlji, niko u Lutonu ne želi da imaju epizodnu ulogu. Pripremaju se veliki planovi, a čak se pominje i selidba sa "Kenilvort Rouda" na stadion sa 23.000 mesta.

Definitivno prava fudbalska priča i ono što se možda danas i izgubilo, a to je da svi misle da se rezultati u fudbalu ne mogu postići bez velikih ulaganja.

Luton zajedno sa svojim navijačima dokazuje da je to moguće.

Finalni duel za plasman u Premijer ligu između Koventrija i Lutona poznat kao najskuplji meč na svetu, igra se 27. maja na stadionu "Vembli" u Londonu sa početkom u 17.45 časova

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track