BIVŠI ZVEZDIN AS IGRAO U SRPSKOM KLUBU IZ FRANKFURTA: Koja je tajna Rista Vidakovića i FK Tempo! U kakvoj su vezi sa STEPIJEM?
Foto: Starsport, Printscreen/Instagram, Printscreen/Twitter

velikani fudbalske igre

BIVŠI ZVEZDIN AS IGRAO U SRPSKOM KLUBU IZ FRANKFURTA: Koja je tajna Rista Vidakovića i FK Tempo! U kakvoj su vezi sa STEPIJEM?

Fudbal -

Srbi su napravili pravi dar-mar u Nemačkoj. Pisali smo da je FK Tempo iz Frankfurta postao šampion sedmog ranga Nemačke, tzv. Krajsoberlige i da će naredne sezone igrati u šestoj Bundesligi.

FK Tempo Frankfurt
foto: Printskrin/Instagram

Ali, ima još mnogo toga da se kaže o klubu srpskih gastarbajera iz Frankfurta, koji je zahvaljujući sjajnim rezultatima u fudbalu dospeo u žižu javnosti u Srbiji.

Jedan od čelnika kluba Dalibor Jaguzović otkriva za Kurir kako je uspeh jednog malog fudbalskog kluba uticao na srpsku emigraciju u Nemačkoj.

- Ovo je ogroman uspeh, s obzirom na naš budžet. Sledeća sezona u višem rangu biće veliki izazov za upravu. Samim radom uprave i organizacijom utakmica, proslava i drugih manifestacija klub pokriva jedan deo troškova, ali smo isto zavisni i od naših partnera, koji nam pomažu u finansijskom smislu - priča Jaguzović za Kurir i nastavlja:

FK Tempo Frankfurt
foto: Printskrin/Instagram

- Većina naših igrača je skoro došla iz Srbije, odnosno imamo miks igrača iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore kao i igrača rođenih u Nemačkoj. Primarni cilj kluba je integracija momaka koji su skoro došli u Frankfurt. Pomažemo im da stanu na noge, da im nađemo stan, posao...

FK Tempo, Tempo
foto: Printskrin/Instagram

Kako je Kurir pisao, klub je dobio ime po sportskom časopisu Tempo 1973. koji je bio veoma popularan u SFR Jugoslaviji.

- Klub su osnovali gastarbajteri koji su došli u Frankfurt krajem 60-ih, početkom70-ih godina prošlog veka. Njihova motivacija je bila da se okupljaju i druže. Osnovani smo kao jugoslovenski fudbalski klub, a kasnije smo postali Kulturno-sportsko društvo. Pored fudbalske, postojale su folklorna, šahovska i pesnička sekcija. Raspadom Jugoslavije klub zauzima srpski indentitet i od tada postaje srpski klub, što se ogleda i kroz klupska obeležja.

Risto Vidaković
foto: Printskrin/Instagram

Jedan od bivših fudbalera Crvene zvezde igrao je za Tempo.

- Prošlo je kroz naš klub mnogo dobrih fudblera, koji su otišli u bolje lige, da bi se pred kraj igračke karijere vraćali i priključivali ekipi ili radu kluba. Najpoznatiji je sigurno Risto Vidaković, koji je igrao u juniorima FK Tempo početkom 80-ih, a kasnije postao profesionalac u FK Sarajevo. Posle je igrao za Crvenu zvezdu, Betis, Osasunu... Neretko kopačke obuje i Slobodan Komljenović, naš proslavljeni reprezentativac i odigra po koju utakmicu za naše veterane.

Srbima u Frankfurtu prija pažnja iz Srbije.

- Mnogo nam znači podrška iz otadžbine. Ove godine slavimo 50 godina postojanja i veoma bismo želeli da ugostimo neko od velikih imena srpskog fudbala. Naši veterani su posetili FK Zlatibor iz Čajetine 2020, pre korone. Domaćin nam je bio Milovan Rajevac, veliki prijatelj našeg kluba. Ostvarujemo kontakte sa klubovima iz Srbije i Republike Srpske.

Marko Marin
foto: www.crvenazvezdafk.com

Marko Marin, bivši fudbaler, danas šef skaut službe Crvene zvezde veliki je prijatelj kluba Tempo.

- Naš Marko je odličan fudbaler, što je i pokazao kroz svoju bogatu karijeru, ali na prvom mestu je veliki čovek. Uvek se odazove da nas poseti i uvek je spreman da pomogne. Marko je još kao dete posećivao naše fudbalske terene, pošto je njegov otac Ranko bio naš igrač, a kasnije i trener.

U Frankfurtu živi i legenda srpskog i nemačkog fudbala Dragoslav Stepanović.

- Stepi navraća kad mu vreme dozvoli. I dalje je ogroman magnet za decu i sve građane Frankfurta, ne samo za Srbe.

Dragoslav Stepanović
foto: Privatna aahiva

U ligi, Tempo je igrao protiv klubova hrvatske i albanske emigracije.

- Sa ekipama koje čine Hrvati, FK Kroacija i FK Posavina imamo veoma dobre odnose. Kako na terenu, tako i van njega. Što se FK Kosova tiče, tu uvek ima tenzija. Ove sezone smo ih dva puta dobili. U poslednjem susretu u gostima smo pobedili sa 3:1. Na vreme smo dali golove, pa su se tenzije smirile. U prošlosti dolazilo je čak i do prekida - otkrio je Dalibor Jaguzović.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track