FUDBALSKI SVET NA NOGAMA! Skandal u Španiji izazvao NEZAPAMĆENU BURU: Zbog vređanja Vinisijusa nastao HAOS! Grme fudbalski asovi!
Foto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

potresi

FUDBALSKI SVET NA NOGAMA! Skandal u Španiji izazvao NEZAPAMĆENU BURU: Zbog vređanja Vinisijusa nastao HAOS! Grme fudbalski asovi!

Fudbal -

Fudbaler Real Madrida Vinisijus Junior bio je žrtva rasističkih uvreda na meču protiv Valensije.

Valensija je u 35. kolu La lige savladala Real rezultatom 1:0, međutim, nakon meča glavna tema nije bila velika pobeda "slepih miševa", već rasistički ispadi navijača na Mestalji i crveni karton mlade zvezde Reala - Vinisijusa Juniora.

Meč je obeležila tuča igrača Valensije sa Vinisijusom, koji je na kraju isključen, ali i gnusne rasističke uvrede navijača domaćeg tima na račun mladog Brazilca.

Nažalost, nije prvi put da Vinisijusa na mečevima La lige vređaju na rasnoj osnovi na stadionima u Španiji, ali u nedlju situacija je eskalirala.

Nakon crvenog kartona Brazilac je izgubio živce, otišao do tribine i pokazao na navijače koji su ga sramno vređali, a posle meča je na Instagramu objavio poruku koja je izazvala burne reakcije.

"Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. Ovo nije fudbal, ovo je La liga", napisao je ogorčeni Vinisijus.

Nakon njegove objave usledila je reakcija predsednika La lige Havijera Tebasa.

"Celu situaciju objašnjavaju ti oni koji koji ne bi trebalo to da rade. Mi smo pokušali da ti objasnimo, ali nisi si pojavio ni na jednom sastanku koji si sam tražio. Pre kritikovanja i vređanja La lige trebalo bi prvo da se informišeš. Nemoj dopuštati da manipulišu tobom i potrudi se da razumeš ono u šta se upuštatš, poručio je Tebas.

Njegova poruka još više je razbesnela Vinisijusa, koji mu je ekspresno odgovorio.

"Ponovo umesto da kritikuje rasizam, predsednik La lige se pojavi na društvenim mrežama i mene napadne. Želim reakciju i kazne, haštagovi mi ništa ne znače", napisao je Vinisijus.

Naravno, odmah se podigla velika prašina, Real je poručio da će apsolutno stati iza svog igrača, a podršku Vinisijusu pružili su i brojni fudbalski asovi širom Evrope.

"Uvek čine sve kako bi zaustavili tamnopute igrače u dostizanju vrha. Porobljavali su, marginalizovali i ubijali. Ali nikada neće zaustaviti one koji su rođeni da budu veliki. Istorija zaboravlja pacove i prati ko se borio protiv zlih ljudi. Uvek zajedno", poručio je fudbaler Totenhema Rišarlison.

U njegovu odbranu stao je i legendarni napadač Brazila Ronaldo.

"Novi primer rasizma u La ligi. Dok nema kažnjavanja, biće rasizma. Neprihvatljivo je da sudije, Fudbalski savez Španije i vlasti ne reaguju i da navijači aplaudiraju ovakvom apsudu. Vini računaj na mene u svojoj borbi. U našoj borbi", poručio je Ronaldo.

Podršku Vinisijusu pružili su i Karvahal, Valverde, Kamavinga, Militao, Rodrigo, Nejmar i mnogi drugi.

"Nisi sam. S tobom smo i podržavamo te", napisao je Francuz Kilijan Mbape.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track