PARTIZAN ŠAMPION: Crno-beli fudbaleri pobedom nad Osijekom osvojili Kup prijateljstva! VIDEO
Foto: Kup prijateljstva/Zoran Mučalov

Treća sreća

PARTIZAN ŠAMPION: Crno-beli fudbaleri pobedom nad Osijekom osvojili Kup prijateljstva! VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Partizana su po prvi put u svojoj istoriji osvojili Kup prijateljstva pošto su u finalu savladali ekipu Osijeka sa 3:2.

Heroj crno-belih bio je zvanično najbolji igrač i najbolji strelac celog turnira Dušan Jovanović koji je sa dva gola u drugom poluvremenu kreirao preokret i doneo svom timu veliku pobedu.

Partizan je tako posle poraza u finalima 2018. i 2019. godine konačno uspeo da se domogne prestižnog pehara, dok je ekipi Osijeka ovo bio drugi poraz u finalima Kupa prijateljstva, nakon što su izgubili i finale 2017. godine.

Finale Kupa prijateljstva 2023 bilo je sigrno jedno od najzanimljivih u istoriji takmičenja.

Osijek je došao do vođstva u 23. minutu. Lugarić je šutirao sa nekih 17-18 metara, golman Partizana Radulaški je kratko odbio loptu, a na nju je natrčao Solić i sproveo je u mrežu.

Do kraja poluvremena nije bilo promene rezultata, a Partizan je nakon 15 minuta igre u drugom poluvremenu za tili čas uspeo da dođe do preokreta. Prvo je kapiten Alilović fantastično izveo slobodan udarac u 54. minutu i udarcem preko živog zida matirao golmana Osijeka Ugrešića za 1:1.

Samo 3 minuta kasnije, Partizan je preokrenuo rezultat. Nakon centaršuta sa leve strane, Jovanović je odlično skočio i glavom pogodio metu za prednost beogradskog tima od 2:1.

Partizan, Kup Prijateljstva
foto: Kup prijateljstva/Zoran Mučalov

I pored toga što su za samo tri minuta primili dva gola, Osiječani se nisu predali i ponovo su krenuli u napad, a ta ofanziva im se isplatila u 65. minutu kada je njihov najbolji strelac Lugarić izjednačio na 2:2. Doduše, ovaj gol je najviše plod greške defanzivca Partizana Petrovića koji nije na vreme ispucao loptu, a kada je to učinio napucao je Lugarića, a lopta se odbila u mrežu crno-belih.

Ipak, ova greška nije koštala Partizan titule, pošto se u 69. minutu ponovo pojavio Dušan Jovanović i svojim drugim golom na ovom meču, a ukupno petim na turniru, doveo svoj tim u vođstvo od 3:2. Fenomenalno se Jovanović snašao posle jedne dubinske lopte, prijemom je potpuno izbacio svog čuvara, a zatim rutinski savladao golmana.

Partizan je tako posle dva izgubljena finala konačno uspeo da dođe do prestižnog pehara iz trećeg pokušaja.

Sa druge strane, i pored svog drugog poraza u finalima Kupa prijateljstva, fudbaleri Osijeka takođe zaslužuju sve čestitke na svemu što su prikazali tokom ovogodišnjeg turnira.

Partizan, Kup Prijateljstva
foto: Kup prijateljstva/Zoran Mučalov

Dodeljene su nagrade za najbolje pojedince Kupa prijateljstva 2023.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je napadač Partizana Dušan Jovanović koji je ujedno bio i heroj finalne utakmice pošto je sa dva gola predvodio crno-bele do prve titule Kupa prijateljstva.

Takođe, Jovanović je osvojio i nagradu za najboljeg strelca turnira. Centarfor Partizana je postigao ukupno 5 golova na turniru od kojih će se sigurno najviše pamtiti poslednja dva koja je dao u finalu.

Nagradu za najboljeg golmana Kupa prijateljstva 2023 dobio je čuvar mreže Borca iz Banja Luke Vuk Nikolić koji je bio možda i najzaslužniji što je njegova ekipa stigla do polufinala. Nikolić nije primio niti jedan gol u grupnoj fazi, a takođe je uspeo da sačuva svoju mrežu i u četvrtfinalu.

Osijek – Partizan 2:3 (1:0) 23’ Solić, 65’ Lugarić | 54’ Alilović, 57’, 69’ Jovanović

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track