FINALE KAKVO (NI)SMO OČEKIVALI! Zašto je Pep rođen pod srećnom zvezdom, ko je DRŽAO ČAS, a ko je velika neznalica?!
Foto: EPA/Georgi Licovski

Spektakl i debakl

FINALE KAKVO (NI)SMO OČEKIVALI! Zašto je Pep rođen pod srećnom zvezdom, ko je DRŽAO ČAS, a ko je velika neznalica?!

Fudbal -

Već četvrto finale odlučuje samo jedan gol, a taktika trenera čini da veći deo meča gledamo nezanimljivu igru

Specijalni izveštač iz Istanbula: Miloš Bjelinić

Finale Lige šampiona je zaista pravo uživanje i događaj koji svaki istinski ljubitelj fudbala mora bar jednom u životu da poseti.

Sve što se dešava dan pre utakmice i na sam dan meča je najbolja moguća promocija fudbala. Ceo grad praktično staje i sve je podređeno fudbalskom spektaklu.

Dovoljno je znati da se u vreme finala Lige šampiona ne igraju druge fudbalske utakmice na Starom kontinentu jer su sve oči uprte ka finalistima.

Oni često razočaraju na terenu i ne prikažu oni što bismo od njih očekivali, ali čak ni to ne može da pokvari celokupan utisak. UEFA je na neverovatno visok nivo podigla sve vezano za finale elitnog takmičenja. Jedino što je falilo da celokupan utisak bude 10 je bolji fudbal.

Donosimo vam deset najjačih utisaka sa dva fudbalska dana u Istanbulu.

1. Spektakl broj jedan na svetu

Definitivno je ovo sportski događaj koji jedino može da se poredi s finalom SP u fudbalu. I nijednim drugim. Organizacija - savršena. Ceo Istanbul u znaku je ovog događaja. Preko 71.000 gledalaca na stadionu i još desetine miliona koji su pratile TV prenos. Na svakom ćošku stadiona osetila se veličina spektakla koji donosi ovaj finalni meč.

00:42

Spektakl pred početak finala Lige šampiona

2. Loš fudbal, po ko zna koji put

Nije ovo nivo koji želimo da gledamo u finalu! Siti i Inter nisu bili dostojni finala! Mada, kada znamo da su se prethodna četiri meča za pehar završila rezultatom 1:0, jasno je da se radi o trendu. Svi bismo voleli da smo gledali mnogo bolji fudbal, ali bitka za trofej znači i osetan pad kvaliteta igre.

3. Smešni navijači Sitija

Kakvo razočaranje! Navijači Mančester sitija pravili su dva dana spektakl u gradu, pevali dan i noć, došli u neverovatnom broju (više od 25.000), a onda potpuni potop! Tokom utakmice se nisu ni čuli! Niti pevaju, niti zvižde... Ama baš ništa! Za 90 minuta možda su se oglasili nekoliko puta. Neverovatno.

Finale Lige šampiona, Liga šampiona
foto: Kurir/Miloš Bjelinić

4. Interisti održali čas

E tako se navija! Za razliku od navijača Sitija, pristalice Intera pevale su od 1. do 90. minuta. I još dosta posle meča. Čista emocija i neverovatna ljubav prema klubu iskazana na pravi navijački način. Zbog njih je ovo imalo šmek istinskog fudbalskog spektakla.

Finale Lige šampiona, Liga šampiona
foto: Kurir/Miloš Bjelinić

5. Čudesno obezbeđenje

Ovo se retko gde viđa kada se održava neki sportski događaj. Više hiljada policajaca bilo je na svakom koraku oko stadiona. Iznad samog objekta sve vreme je leteo helikopter, a unutra je bilo na stotine policajaca u civilu.

6. Pljačka zvana taksi

Turski taksisti pokušali su da na svaki način iskoriste finalni meč kako bi zaradili. Policija se borila protiv toga, ali uglavnom su taksisti izlazili kao pobednici. Cena iz bilo kojeg dela grada do stadiona bila je praktično fiksna - 100 evra. Sumanuto! Regularna cena od centra do stadiona bila bi između 12 i 20 evra.

7. Minimum 50 različitih dresova

Navijači Sitija preplavili su Istanbul, a malo njih je bilo bez navijačkih obeležja. Zanimljivo - videli smo neverovatan broj različitih dresova Sitija! Kad se sve sabere, bilo je najmanje 50 različitih odevnih kombinacija "građana" među pristalicama Mančestera.

8. Pep pod srećnom zvezdom

Pep Gvardiola odveo je Siti potpuno zasluženo na krov Evrope, ako se gleda cela sezona u Ligi šampiona. Međutim, ukoliko pogledamo samo finalni meč i Gvardiolinu taktiku, jasno je da se Španac može pohvaliti velikom količinom sreće.

Pep Gvardiola
foto: EPA/Martin Divisek

9. Neznalica Lukaku

Šta je ovaj čovek u stanju sve da promaši! Zavio je Belgiju u crno neverovatnim promašajima na meču protiv Hrvatske, a sada je isto to učinio sa Interom u finalu. Lukaku, naravno, ima kvaliteta, ali kad se podvuče crta, tu je očito mnogo više mana. Mister promašaj!

10. Džekovo nevaspitanje

Edin Džeko prošao je kroz miks zonu i na molbu novinara na našem jeziku za kratak komentar meča nije ništa odgovorio. Čak se nije ni udostojio da pogleda ka novinarima, već je nastavio put ka autobusu. Ne radi se to tako, ali je očito osećaj umišljene zvezde učinio svoje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track