DA LI ĆE FUDBALSKA LIGA SAUDIJSKE ARABIJE U BUDUĆNOSTI BITI NAJJAČA NA SVETU?! Ako nastave ovako, uzeće SVE najbolje igrače sveta
Foto: Shutterstock, EPA Jose Sena Goulao, AP Str, AP Frank Augstein, EPA Roy Lazet, AP Alessandra Tarantino

ludilo

DA LI ĆE FUDBALSKA LIGA SAUDIJSKE ARABIJE U BUDUĆNOSTI BITI NAJJAČA NA SVETU?! Ako nastave ovako, uzeće SVE najbolje igrače sveta

Fudbal -

Saudijska Arabija, polako, ali sigurno postaje fudbalska meka za igrače iz celog sveta. Bogati klubovi iz ove zemlje ne pitaju za cenu, kada su u pitanju vrhunski fudbaleri.

Kristijano Ronaldo
foto: Fayez NURELDINE / AFP / Profimedia

Kristijano Ronaldo, nestvarnim transferom posle završetka Mundijala u Kataru, prodrmao je svet. Klub Al Nasr iz Rijada dao mu je neverovatnu platu od 200 miliona evra po sezoni. Portugalac je prihvatio i potpisao na dve godine, što mu je donelo 400 miliona evra na računu. Posle Ronalda usledio je domino efekat.

Pokušali su klubovi iz Saudijske Arabije da privole i drugog najboljeg fudbalera današnjice Lea Mesija da dođe, međutim Argentinac je i pored basnoslovne ponude Al Itihada od 300 miliona evra po sezoni, odlučio da ode u Ameriku. Napustio je PSŽ i potpisao za Inter iz Majamija, gde će kroz sponzorske ugovore i deonice kluba uzeti gotovo isti novac. Al Itihad nudio je i 600 miliona evra za tri godine Luki Modriću, ali transfer nije realizovan.

Karim Benzema
foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Međutim, Arapi nisu očajavali kada su ih odbili Mesi i Modrić. Al Itihad angažovao je Karima Benzemu, godinama unazad jednog od najboljih fudbalera Reala iz Madrida, koji je dobio sličan ugovor kao i Kristijano Ronaldo, pa će zarađivati oko 200 miliona evra po sezoni. Klub iz Džede angažovao je i Ngolo Kantea za oko 100 miliona evra godišnje, uz ugovor do 2025.

Vulverhemptona prihvatio je ponudu vrednu 55 miliona evra za Rubena Nevesa od Al Hilala, najpopularnijeg kluba iz Saudijske Arabije. Još nije poznata suma koliko će Portugalac zarađivati, a klub iz Rijada spreman je da angažuje i njegovog zemljaka i člana Mančester sitija Bernarda Silvu. Zainteresovani su i za Marka Veratija iz PSŽ.

Hakim Ziješ
foto: EPA/Neil Hall

I tu nije kraj, ove nedelje trebalo bi da budu okončani pregovori između Al Nasra i Hakima Ziješa, Al Hilala i Kalidua Kulibalija i Eduara Mendija i Al Ahlija. Ova tri kluba pazariće igrače iz Čelsija, čiji gazda Amerikanac Ted Boli ima partnerske odnose sa koncernom "PIF" iz Saudijske Arabije.

Al Ahli želi po svaku cenu da dovede Serhija Ramosa, za čiji potpis ne žale novac, dok je Al Nasr za 23 miliona dolara iz Intera angažovao Marcela Brozovića. Na listi želja su Roberto Firmino, Ugo Loris, Đordi Alba, Serhio Buskets...

Nisu samo fudbaleri na ceni, već i treneri. Al Nasr pregovara sa Masimilijanom Alegrijem iz Juventusa, nakon što ih je odbio Zinedin Zidan, kojem su nudili 120 miliona evra godišnje. Al Hilal merka Serža Konseisaa, trenera Porta i Titea, bivšeg selektora Brazila. Al Itifak odbijen je od strane Stivena Džerarda, iako je ponuda bila više nego primamljiva.

Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić
foto: Starsport

Klubovi iz Saudijske Arabije merkali su i najbolje srpske fudbalere. Sergej Milinković-Savić ima na stolu interesovanje od nekoliko klubova, potvrdio je njegov menadžer Mateja Kežman. Isti je slučaj i sa Dušanom Tadićem, koji ima ozbiljan novac i ponudu iz Saudijske Arabije, pa razmišlja da li da napusti Ajaks.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track