DEJVID BEKAM PRVI PUT PRIČAO O SVOM POREKLU: Pripada narodu koji je postradao i preživeo GENOCID! Ponosan je na svoje pretke
Foto: Art Directors & TRIP / Alamy / Alamy / Profimedia, Adam Davy / PA Images / Profimedia

legenda engleskog fudbala

DEJVID BEKAM PRVI PUT PRIČAO O SVOM POREKLU: Pripada narodu koji je postradao i preživeo GENOCID! Ponosan je na svoje pretke

Fudbal -

Dejvid Bekam, čuveni engleski fudbaler, po prvi put pričao je o svom poreklu i religiji koju ispoveda.

Dejvid Bekam
foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Legenda Mančester junajteda otkrio je da je Jevrejin. Dejvid Bekam (48) nikada dosad nije pričao o veri, uglavnom je govorio o fudbalu, svojoj porodici, deci, braku sa Viktorijom Adams iz grupe "Spice girls", biznisu i poslovima po prestanku karijere.

Odlučio je da otkrije privatnost koju je dosad ljuborno čuvao.

- Deo sam jevrejske zajednice i ponosan sam što to mogu da kažem. Moj deda se uvek trudio da poštujemo tradicije. Išao sam u Mikve (obredno kupatilo) i nosio jarmulke (kapice) na venčanjima. Svake subote sam boravio kod dede i babe. Ona bi mi spremala supu od piletine i ćufte. Uvek smo držali do tradicije i porodica se trudila da provede što više vremena zajedno - kazao je Dejvid Bekam u intervjuu koji je dao producentu Benu Vinstonu.

Sinagoga, sinagoga u Londonu
foto: Lois GoBe / Alamy / Alamy / Profimedia

Engleski bivši fudbaler ima hebrejsku tetovažu na telu sa natpisom "Ja sam dragog svog, i moj je dragi moj", citat iz šestog poglavlja "Pesme nad pesmama", sačuvane u jevrejskoj Bibliji i Starom zavetu.

Njegov najstariji sin Bruklin se 2022. oženio bogatom američkom naslednicom i glumicom Nikolom Pelc, koja je jevrejskog porekla.

Dejvid Bekam, Viktorija Bekam
foto: Profimedia

Dejvid Bekam je veoma pedantna osoba i nervira ga nered, kako u kući, tako i u životu.

- Čistunac sam, ali nisam siguran ceni li to moja žena. Stvar je u tome da kada su svi u krevetu, ja idem okolo po kući. Gasim svetla, pospremim nered. Mrzim da vidim, kad ustanem ujutro, punu sudoperu ili sto na kojem se nalaze razne šolje, tanjuri i činijice - objasnio je Bekam.

Dejvid Bekam
foto: Printskrin/Instagram

Dejvid Bekam je aktuelni predsednik i suvlasnik kluba Inter Majami iz Amerike. Punu deceniju nosio je dres Mančester junajteda, da bi 2003. prešao u Real iz Madrida. Potom je igrao za Los Anđeles Galaksi, Milan i PSŽ. Bio je reprezentativac Engleske i osvojio pregršt trofeja. Svetski je ambasador fudbala, te britanska kulturna ikona.

Dejvid Bekam živi u braku sa suprugom Viktorijom. Imaju tri sina, Bruklina (24), Romea (20) i Kruza (18), te ćerku Harper (12). Uprkos određenim krizama u braku i danas slove kao jedan od najpopularnjih parova u svetu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track